Opening Ugcheler Markepad met streekgastvrijheid

Maandag 2 april 2018

Door Gerard Oltmans

Wethouder Mark Sandmann opende vandaag (maandag 2 april) in Ugchelen het 7e Klompenpad van Apeldoorn en het 107e van Nederland. Tenminste, dat was de veilige keuze, aangezien hij van de één het aantal 106 en van de ander 108 doorkreeg.

Het Ugcheler Markepad is een klompenpad, een rondwandeling door de omgeving van Ugchelen heeft als symbool het Valkje. Een klompenpad is een eigenlijk een wandeling door de geschiedenis van de streek.  In dit geval over de geschiedenis niet alleen van sprengen, enk, heide en al het gedierte dat ook door de bossen en over de heide dwaalt. Het gaat ook over de historie van mensen en namen de omgeving. De herinnering aan de fam. Buwalda of de Kwartguldenvereeniging voor heideontginning blijft op deze manier levendig.

Een klompenpad staat ook voor de “streekgastvrijheid” omdat het grootste deel van de wandeling over “andermans” grond gaat en door “lokalen” verwezenlijkt wordt. Niet alleen een kwestie van …. Doe maar, is goed!…., maar er blijkt een hoop geregeld te moeten worden van aansprakelijkheid tot aanleg en beheer. Maar dan komt de gemeenschapszin van Ugchelen naar boven binnen een jaar na de start is het pad met al zijn aanwijzingen en borden klaar, maar ook stonden 55 mensen in de startblokken om het 11 kilometer lange pad te onderhouden.

Ook bij de opening bleek weer de medewerking en de gastvrijheid van de Cantharel, heerlijk klompengebak waarmee de Cantharel zich bij alle genodigden, mede op de kaart zette.  Verhalenvertellers op het eerste deel van de route brachten de geschiedenis van de omgeving onder woord, het zou natuurlijk prachtig zijn als deze verhalen via Virtual Reality (zoals we in Musea vaak zien) voor de toekomstige wandelaars beschikbaar zou komen. Voor nu is er een app beschikbaar met alle routes van de klompenpaden in Nederland.

Opening Ugcheler Markepad op 2 april

www.klompenpaden.nl

app: klompenpaden

 

 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!