Opening Wooninitiatief Villande

Vrijdag 2 oktober 2015

Door Redactie

Opening Wooninitiatief Villande Apeldoorn op 8 oktober

Twee en een half jaar geleden hebben ouders van jongeren met een verstandelijke beperking samen met John Aalbers en Elma de Leeuw het initiatief genomen om te komen tot een woonvorm voor 12 jong volwassenen in de (start-) leeftijd van 18 tot 30 jaar.

Het initiatief is daadwerkelijk gestart op 1 juli jl. en nu iedereen een beetje “de draai” gevonden heeft is het tijd voor een feestje. Voor deze officiële opening hebben de genodigden inmiddels een uitnodiging ontvangen.

Voor al diegenen die ook dit wooninitiatief willen bekijken en kennis willen maken met de huisgenoten en de medewerkers wordt op zaterdag 28 november een open huis georganiseerd van 10 – 17 uur.

Het concept van Villande kent drie pijlers, te weten; wonen, werken en welzijn. Aan al deze aspecten wordt vraaggestuurd en individueel aandacht besteed. De nadruk bij het wonen ligt op het feit dat de jongeren er fijn en veilig kunnen wonen en zij zelf , zoveel als mogelijk, de regie voeren. Zij worden hierbij ondersteund door professionals, stagiaires en vrijwilligers. Ook dragen alle ouders naar vermogen hun steentje bij aan dit wooninitiatief, ieder op zijn eigen wijze. Zo veel mogelijk meedoen in de samenleving wordt binnen dit initiatief op allerlei manieren vormgegeven. Zo doen alle jongeren vrijwilligerswerk en werken ze een aantal dagen op de dagbesteding of bij reguliere bedrijven of instellingen. Daarnaast zorgen ze voor hun eigen huishouden en omgeving zoals bijvoorbeeld het onderhoud van de tuin. Binnen het concept is ook veel aandacht voor ontwikkeling van elke huisgenoot tijdens de educatieve momenten die en groep of individueel plaatsvinden. Tenslotte is er ook vrije tijd die wordt ingevuld met sport, shoppen, culturele uitstapjes, muziek en nog veel meer.  Een kleinschalige organisatie heeft vele voordelen maar is in zekere zin ook kwetsbaar. Om die kwetsbaarheid te verkleinen is Villande een samenwerking aangegaan met De Passerel.

De Passerel en Villande hebben een vergelijkbare visie op de zorg en begeleiding van mensen met een beperking; positief met passie en met oog voor talenten en mogelijkheden. Ieder in zijn eigen persoonlijke context. De huisgenoten met een beperking en zijn of haar familie formuleren samen met de begeleiders de vraag voor ondersteuning. Partnerschap met huisgenoten en ouders/vertegenwoordigers om die ondersteuning aan de cliënt en zijn omgeving te bieden vinden beide organisaties belangrijk. Er wordt samengewerkt op het gebied van deskundigheidsbevordering,  expertise uitwisselen van specifieke functies en op het terrein van protocollen en werkwijzen. Daarnaast werkt Villande ook samen met andere organisaties, bedrijven en instellingen voor werk- of dagbesteding. Tenslotte is Villande ook erkend om toekomstige collega’s, nu stagiaires, voor de gehandicaptenzorg op te leiden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!