Oplaadpunten in Apeldoorn: regels en richtlijnen

Dinsdag 19 december 2023

Door Kevin van Es

Elektrische auto’s winnen aan populariteit en de regering streeft ernaar dat alle verkochte auto’s na 2030 emissieloos rijden, dus op elektriciteit of waterstof. Samen met de toename van elektrische auto’s zien we ook steeds meer bijbehorende laadpalen, die tegenwoordig bijna onmisbaar zijn in ons straatbeeld. Maar wat zijn eigenlijk de regels met betrekking tot het plaatsen van zo’n laadpaal in Apeldoorn? Zijn er beperkingen of kan dit zomaar?

Eigen oplaadpunt in openbare ruimte?

Het is niet toegestaan om zelf een oplaadpunt in de openbare ruimte te plaatsen; dit mag alleen op eigen terrein. Ook met een kabelgoot mag de kabel niet over de stoep of weg lopen. Oplaadpunten worden zorgvuldig verspreid door de stad, met aandacht voor bestaande netwerken en efficiënte distributie. Ze worden niet automatisch geïnstalleerd in nieuwbouwwijken; plaatsing gebeurt alleen op aanvraag. Wel is er de mogelijkheid om kosteloos een openbaar oplaadpunt aan te vragen bij de gemeente, strategisch verspreid door de stad met oog voor bestaande netwerken en efficiënte verdeling.

Als je een laadpaal op eigen terrein wilt laten plaatsen, kun je hiervoor terecht bij een erkend installatiebedrijf. De kosten variëren afhankelijk van het type laadpaal, de installatiekosten en de meterkast.

Apeldoorn neemt actief deel aan het bevorderen van duurzame mobiliteit door oplaadpunten voor elektrische auto’s te faciliteren. Het proces rondom het verkrijgen en onderhouden van deze laadpunten is echter niet altijd eenvoudig. Laten we eens nader bekijken wat hierbij komt kijken.

Een strategische benadering

De keuze van de locatie voor een oplaadpunt is cruciaal en wordt zorgvuldig beoordeeld. De gemeente hanteert bestaande netwerken en streeft naar een efficiënte verdeling door de stad. Soms kan dit leiden tot de afwijzing van een aanvraag. Interessant is dat bezwaar bij de gemeente in geval van afwijzing niet mogelijk is; het bezwaarproces verloopt via de oplaadaanbieder. Niet elke situatie past binnen de standaardvoorwaarden, maar daar is wel ruimte voor. Bijzondere omstandigheden worden beoordeeld door de oplaadaanbieder, die de aanvraag op maat bekijkt en beoordeelt.

Het proces van aanvragen tot realisatie van een openbaar oplaadpunt neemt minimaal 3 tot 4 maanden in beslag. In gebieden met betaald parkeren of vergunningen gelden specifieke regels. Het aanvragen en plaatsen van een openbaar oplaadpunt is echter kosteloos.

Geen subsidie

Voor wie overweegt een oplaadpunt op eigen terrein te plaatsen, is het belangrijk te weten dat de gemeente geen subsidie verstrekt voor dergelijke initiatieven. Het plaatsen van oplaadpunten op eigen terrein valt buiten de ondersteuningsmaatregelen.

Openbare Oplaadpunten

Binnen een loopafstand van 250 meter van woningen of werkplekken mogen nog geen oplaadpunten aanwezig zijn. De gemeente streeft naar toegankelijkheid door op strategische plekken openbare oplaadpunten te plaatsen. Inwoners en werknemers kunnen kosteloos een openbaar oplaadpunt aanvragen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!