Opleiding tot workshopleider: Theater met het oog op verandering

Vrijdag 21 oktober 2016

Door Martine Jongenburger

STICHTING LEVENSKUNST is een organisatie door en voor mensen die te maken hebben (gehad) met dakloosheid, verslaving, psycho-sociale problematiek of handicap. Door middel van ontmoeting en theater willen wij positieve veranderingen teweeg brengen in ons eigen leven en in de samenleving.

In die samenleving lopen wij regelmatig tegen muren aan van onwetendheid, vooroordelen en onbegrip. Daarom willen wij de komende jaren steeds meer naar buiten treden met theaterwork-shops voor wijkbewoners, kinderen, studenten, ambtenaren en hulpver-leners. Workshops waarin wij barrières willen afbreken en bruggen willen bouwen. Workshops waarin wij onze ervaringen kunnen delen en we met elkaar gaan ontdekken hoe het anders kan.

Met de opleiding wil Levenskunst zo’n 20 mensen opleiden tot workshopleider. De opleiding staat open voor mensen uit de doelgroep zelf, maar ook voor mensen daarbuiten die samen met ons op de barricaden willen staan voor een open en begripvolle samenleving.


DE OPLEIDING

De opleiding is gebaseerd op de theatermethodiek die bekend is geworden onder de naam ‘Theatre of the Oppressed’ en ontwikkeld is door Augusto Boal. Deze methodiek wordt wereldwijd ingezet met het doel dat mensen hun eigen kracht ontdekken en leren inzetten (‘empowerment’) en hun stem laten horen in de samenleving. De opleiding start op 6 januari 2017, duurt 2 jaar en vindt plaats op de vrijdagmiddag. De opleiding is sterk op de praktijk gericht en bestaat uit 18 trainingen die worden gegeven door verschillende ervaren en geschoolde docenten, en 18 stage-workshops in Apeldoorn e.o. Je hoeft geen ervaring te hebben met theater om mee te kunnen doen! Alles wat je nodig hebt leer je tijdens de opleiding. Deze 2 jaar kunnen veel voor je betekenen. De theateroefeningen zullen allereerst in je eigen leven een krachtige uitwerking hebben. Vervolgens zul je met de opgedane vaardigheden een verschil maken in deze samenleving.

Levenskunst betaalt bijna alles. Jouw kosten zijn € 2,50 per keer of € 45,- per jaar (incl. lesmateriaal).

Lokatie: Eksterweg 71, Apeldoorn.


VRIJDAG 4 NOVEMBER 14.00 – 16.30 uur: OPEN THEATERATELIER.

Jouw kans om kennis te maken met de methodiek van ‘Theatre of the Oppressed’.


VRIJDAG 18 NOVEMBER 14.00 – 16.30 uur: INFORMATIE-BIJEENKOMST.

Het bijwonen van deze bijeenkomst is een voorwaarde om je te kunnen aanmelden voor de opleiding. Daarna zul je worden uitgenodigd voor een toelatingsgesprek. Aanmelden voor deze informatie-bijeenkomst via Levenskunst.


Meer info + aanmelden voor 18 nov: levenskunst.apeldoorn@gmail.com

Of bel met Martine Jongenburger: 06-10592761

 

 

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?