Opnieuw oproep: vlag tot en met 5 mei

Zondag 18 april 2021

Door Tim Uilen

Canadese troepen bevrijdden op 17 april 1945, 76 jaar geleden, Apeldoorn. Vorig jaar werd er stil gestaan bij het 75-jarig jubileum. Door het begin van de coronacrisis moesten we dit toen op een andere manier herdenken. De Veluwse Vlaggen Industrie had, speciaal voor dit jubileumjaar, een vlag gemaakt. Deze vlag werd op 17 april massaal uitgehangen en wapperde op veel plekken tot en met Bevrijdingsdag op 5 mei. Deze oproep is er dit jaar ook weer. De vlag is opnieuw te koop en ook nu gaat een deel van de opbrengst naar het Rode Kruis.

Groot succes

Dat veel Apeldoorners achter deze actie staan blijkt al wel uit het feit dat er gisteren 17 april, en vandaag veel vlaggen wapperen door heel Apeldoorn. De hoop is dat het ook dit jaar een gevoel van saamhorigheid creëert, net als vorig jaar. “Vorig jaar was het een enorm succes”, zegt Brian Lutgendorff, van de Veluwse Vlaggen Industrie. “Vandaar dat we dit jaar opnieuw de vlag verkopen.” Brian roept iedereen op om de vlag uit te hangen als eerbetoon en uit respect voor de bevrijding van Apeldoorn, maar ook om te stad een beetje op te fleuren tijdens corona. En dan dus niet alleen op de dagen waarop we normaal de vlag uithangen, 17 april, 4 en 5 mei, maar net als vorig jaar is het idee om te vlaggen van 17 april tot en met 5 mei. Het succes van vorig jaar was groot, duizenden vlaggen werden besteld, verkocht en opgehangen door de straten van Apeldoorn. “De coronacrisis was toen een groot deel van het succes”, legt Brian uit. “Er was aan het begin een gevoel van samenhorigheid, iedereen kwam samen tegen corona.”

Dit jaar is de vlag een paar honderd keer verkocht. Tot nu toe dus minder dan vorig jaar, maar levert alsnog een goede opbrengst op. De Veluwse Vlaggen Industrie kreeg, zowel vorig jaar als dit jaar, veel reacties op de actie. “Iedereen die ik erover spreek is enthousiast”, zegt Brian. “Ze vinden het een mooi idee, leuk ontwerp of een goed initiatief. Dat geeft ons veel energie.” Het ontwerp van de vlag is vrij simpel en volgens Brian trok dat veel mensen aan. Ook de samenwerking met het Rode Kruis is voor mensen aantrekkelijk. Een deel van de opbrengst van de vlaggen gaat naar het Rode Kruis en specifiek naar de afdeling in Apeldoorn. “Het is een Apeldoornse vlag, dan is het ook mooi als het geld een beetje binnen Apeldoorn blijft”, vindt Brian.

Regels

Wat nog even goed is om te weten is dat er een speciaal vlaggenprotocol geldt voor het vlaggen. Zo moet je hem eigenlijk op een speciale manier opvouwen, mag hij niet blijven hangen na zonsondergang en mag hij de grond niet raken.

Op de website van de Veluwse Vlaggen Industrie is de vlag nog te koop. In verschillende afmetingen kan je de vlag in huis halen. Naast vlaggen zijn er ook vlaggenmasten, gevelstokken en vlaggenstokhouders te koop. Zo kan iedereen de vlag ophangen, de bevrijding herdenken en een goed doel steunen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!