Orpheus: Bridge over Troubled Water met Dirty Memories

Zondag 2 oktober 2016

Door Pedro Waldenaar

Het is zaterdagavond 1 oktober 2016, de zomer heeft prachtige zonnige herinneringenΒ gebracht, de herfst lijkt aanstaande en in Orpheus treedt de Simon & Garfunkel RevivalΒ Band op.

We hadden elkaar al een lange tijd niet meer gezien en gesproken, zoals dat soms gaatΒ met vrienden. In Restaurant Le Baffon ontmoeten we elkaar weer, en ontdekken weerΒ opnieuw dat echte vriendschap nooit vergaat. Ter voorbereiding op het concert van deΒ zaterdagavond genieten we van een heerlijke maaltijd en praten bij. We mijmeren overΒ het grootste succesnummer van Simon & Garfunkel.

When you’re weary, feeling small
When tears are in your eyes, I’ll dry them all
I’m on your side, oh, when times get rough
And friends just can’t be found
Like a bridge over troubled water
I will lay me down

We voelen dat die tekst zo van toepassing is, dat je onvoorwaardelijk achter elkaar kuntΒ staan, juist in donkere tijden. Dat woorden van een songtekst zo goed een gevoel kunnenΒ weergeven. Ongeduldig en verwachtingsvol betreden we het uitverkochte Orpheus: opΒ naar de Simon & Garfunkel Revival Band. Deze van origine Duitse band is zo’n 8 jaarΒ geleden ontstaan uit liefde voor de muziek van Simon & Garfunkel, treedt zo’n 150 keerΒ per jaar op en toert door geheel Europa om in de grote theaters op te treden.

Bij het eerste geluid doe ik mijn ogen dicht, de klanken van Slow Down zuig ik op en ikΒ waan me als het ware bij de echte artiesten. Ik waan me als het ware in een grootΒ stadion en ik voel me twintig, dertig jaar oud, de pijn in mijn botten is verdwenen. Als opΒ een roze wolk ga ik het concert in.

De nummers worden met grote souplesse en bijna nonchalant gebracht. We hebben hetΒ gevoel weer op een festival te zijn in de goede oude tijd, waarbij we kennismaken metΒ een jong volwassen band, een band die met hun songs precies passen in dieΒ optimistische jaren zestig, zeventig en tachtig. Een band die precies past in de overgangΒ van puberteit naar volwassenheid: de wereld ligt voor ons open en we hebben er deelΒ aan, we kunnen de wereld veranderen. Dat is de sfeer die deze band uitstraalt.

Het werkelijk prachtig gezonden Scarborough Fair brengt tranen: de herinneringenΒ worden te sterk, te groots, te emotioneel. Vooral de zin dat ze eens mijn ware liefde was,Β raakt, ontroert. De onmacht van twee geliefden wordt hier zo prachtig bezongen. DeΒ vergankelijkheid van het leven en van mensen die we achterlieten komt binnen bij de zoΒ prachtige song uit Watership Down:

Bright eyes, burning like fire
Bright eyes, how can you close and fail?
How can the light that burned so brightly,
Suddenly burn so pale?
Bright eyes

Droom ik of is dit de werkelijkheid: het zijn mooie woorden, poΓ«tische woorden, vervatΒ in een prachtige song waarbij de keuze van de muziekinstrumenten ontzettend goedΒ past. Achteraf besef je toch, zo’n dertig jaar later hoe ontzettend creatief deze gastenΒ waren, hoe ontzettend veel talent zij bezaten. Over de band: prima bandleden, goedeΒ zang, spetterende gitaarsolo’s, wellicht soms een beetje te gesmeerd, de grappen soms teΒ ingestudeerd, maar we hebben een mooie avond beleefd.

Backstage praten we nog even na en we danken de bandleden voor deze mooie avond.Β We vertellen dat de muziek bij ons mooie herinneringen heeft opgeroepen. Waarop deΒ gitarist smalend antwoordt: β€œYes, Dirty Memories, I Bet!”

We stappen op onze fiets, voldaan, na een volle avond, een avond vol vriendschap, liefde,Β emotie. We hebben gepraat, gehuild, gelachen en gedanst. We neuriΓ«n The Sound ofΒ Silence, ter voorbereiding op de nacht.

Gracia Sullivan en Pedro Waldenaar

Theater Orpheus
The Simon & Garfunkel Revival Band
1 oktober 2016 20:00 uur

 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

1 REACTIE

Wilco

Wilco 11 oktober 2016 om 16:07 uur

Live life to the max Pedro! πŸ‘πŸ»πŸ‘ŒπŸ» Mooie, pakkende en ontroerende blog man.

Reageren



Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!