Oude klare

Zondag 7 december 2014

Door Bert Huisman

Het is opvallend de verpakking wordt groter en de inhoud kleiner, met andere woorden veel doos met een armetierig aardigheidje. Ik kan het weten, al jaren speel ik voor Sinterklaas met neef Jaap als Piet. Het zijn vermoeiende avonden met een teveel aan verwachtingen en nogal wat teleurstellingen. Verlanglijstjes, bitterballen, bier en af en toe een glaasje oude klare. Vooral de opa in het gezelschap is hinderlijk, hij denkt nog steeds de leukste te zijn maar de anderen weten beter.
Opa heeft voor onze aankomst al het nodige voorwerk verricht, regelmatig op de deur gebonsd, met een witte handschoen aan al wat pepernoten en ander ongerief de kamer ingegooid en staat bij de deur om Sint en Piet te verwelkomen.

Van Opa moeten de Sint en Piet dan altijd even wachten. Opa rent dan de huiskamer binnen en roept op infantiele wijze; ‘Opa is zo blij want hij komt er aan.’ De hunkerende kinderen roepen dan; ‘wanneer komt hij dan.’ Als je eindelijk op de versierde stoel zit vraagt Opa of je ook een glaasje en een bitterbal wil. Aan het begin van de avond sla je zo’n geste natuurlijk niet af en dan begint de ellende.
Opa draagt ondertussen de cadeaus naar binnen en roept ‘dit is voor Henk en dit voor AnneJet.’ Terwijl Opa de cadeaus uitpakt, jengelen de kinderen al weer om het volgende. Piet Jaap vermaakt zich ondertussen uitstekend met nichtje Ria van 21 en wil van geen Piet meer weten. Na een kwartier sta je weer buiten want alles moet snel tegenwoordig, Opa staat bij het afscheid alleen in de deuropening met een fles oude klare, hij wel.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Kevin van de redactie
Meer dan 1.900 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!