Oudhollandse Kinderspelen op het Raadhuisplein; en alles gratis

Maandag 3 juli 2017

Door Gerard Oltmans

,,Echt?” Dat was vaak de verbaasde reactie wanneer de ouders de portemonnee wilde trekken, maar dit niet hoefde. Op het Raadhuisplein vonden afgelopen zondag, 2 juli, Oudhollandse Kinderspelen plaats in het kader van ‘100 jaar Hoofdstraat’. Kinderen konden, onder begeleiding, van de spelletjes gebruik maken. Alles is naar voorbeeld van spellen die begin 1900 populair waren. Suikerspinnen en popcorn vonden gretig aftrek, lekker met je handen de suiker eraf plukken en daarna je handen in de fontein schoonmaken. Zondag kon het allemaal.

Maar hoezo alleen voor kinderen? Voor de draaimolen en het touwtje trekken misschien, maar de spelletjes moesten toch eerst voorgedaan worden. De ouders die het ook wilden proberen gingen graag opzij als zo’n turf voor het spelletje ging staan. Het fanatisme om te winnen liep parallel met het plezier. Overigens, geen game boy of electronische spelletjes gezien.

Hoeveel mensen je in een oude Ford kreeg was afhankelijk van de grootte van de passagiers, maar knus kon het zijn; het mocht zelfs met een suikerspin in je hand. Vol? Dan even wachten op de volgende rit door de Hoofdstraat, Korenstraat en via het Stadhuisplein weer terug. Die rit kende weinig oponthoud, want zo’n schorre toeter deed veel mensen lachend even een stap opzij doen.

Op 13 juli is er een Historisch Festival met een Antiek- en Curiosamarkt. Ook zijn er dan verhalenvertellers en straatmuzikanten op diverse pleinen in het centrum.

100 jaar Hoofdstraat, Oudhollandse Kinderspelen, zondag 2 juli

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!