Pand aan de Marktstraat slopen? “Ik viel bijna van mijn stoel”

Vrijdag 24 mei 2024

Door Kevin van Es

Tijdens een informatieavond over Stadspark Apeldoorn kwam naar voren dat de gemeente voornemens is het pand aan de Marktstraat te slopen, wat flink wat stof heeft doen opwaaien. Josée Hulshof is voorzitter van Stichting Apeldoornse Monumenten (SAM), een organisatie die zich inzet voor het behoud van Apeldoornse gebouwen. De Apeldoornse schrok van het nieuws over het pand.

Josée ‘viel bijna van haar stoel’ toen ze het nieuws rond de sloop ontving. “Als alleen de voorgevel als een soort ‘nepmuurtje’ overeind blijft, lijkt dat mij enorm zonde.” Wat het straatje volgens Hulshof zo markant maakt, is dat het haar historische rol laat zien. “Het fungeerde als de aanvoerroute van alles op de Hoofdstraat. Alle grondstoffen en bevoorrading werden via de Marktstraat aangevoerd, de straat stond vol met pakhuizen. Vele van die oude pakhuizen en de structuren zijn er nog steeds.”

Josée geeft aan dat de fietsenstalling perfect in de straat past. “Het pand is functioneel en kan worden ingezet. Ook het aanzicht van het pand past bij de Marktstraat.”

Contact gemeente

Zelf hoorde Josée nog niks vanuit de gemeente: “We hebben goed contact met de gemeente, op permanente basis hebben we eens in de twee maanden ambtelijk overleg en bestuurlijk overleg met Peter Messerschmidt, wethouder volkshuisvesting, cultuur en ruimtelijke ordening. Donderdag staat het volgende overleg op de agenda.”

Panama-pakhuis

Wat volgens Josée onderbelicht blijft, is dat in dezelfde Marktstraat een oud pand staat, het Panama-pakhuis. “Het ziet er vervallen uit, met ingegooid glas, maar het gaat wederom om een karakteristiek pand. De eigenaar is onbekend. Inmiddels is de gemeente bezig met een onteigeningsprocedure, SAM dringt erop aan dat het pand wordt ingepast in de nieuwe Markthof. Er moet een hoop aan gebeuren, maar als het pand gerestaureerd kan worden heeft het een nuttige functionaliteit. Diverse prachtige oude pakhuizen die het historische verhaal van de straat, in een groene omgeving, intact houden. Dat zou fantastisch zijn!”

Het Panama-pakhuis staat officieel op naam van de Finreal Investment Corporation, gevestigd in Panama-Stad, zo valt te lezen in dit artikel uit De Stentor. Dit zorgt voor complicaties, aangezien deze firma al sinds 28 oktober 1991 niet meer bestaat.

Vergunning

De panden mogen met een specifieke vergunning gesloopt worden, zo vertelt Josée. “Wij hebben nog geen sloopmelding gezien. Deze krijgen we overigens niet proactief binnen, we zijn in gesprek met de gemeente om dit wel te ontvangen.”

‘Een slecht idee’

Centrummanager Marco Bod omschrijft de plannen als ‘een slecht idee’. “Het pand is de belichaming van het karakter van deze straat. Het is de mooiste fietsenstalling van de stad,” licht Marco toe. Marco geeft aan als centrummanagement nauw samen te werken met de gemeente: “Toen we te horen kregen dat er gedachten spelen om dit te doen, hebben wij aangegeven geen voorstander van het plan te zijn. Het is een iconisch pand, het is belangrijk om zuinig te zijn op onze karakters. Daarnaast is de stalling een bronpunt voor ondernemers aan de Marktstraat”

We hebben ook contact opgenomen met de gemeente Apeldoorn voor een reactie op de voorgenomen sloopplannen en verwachten binnenkort hun standpunt te ontvangen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!