Park Zuidbroek krijgt huiszwaluwtil

Donderdag 3 mei 2018

Door Redactie

Park Zuidbroek in Apeldoorn krijgt op 4 mei een beeldbepalende huiszwaluwtil. Om 10.00 uur wordt het grote zeskantige huis met voorgevormde zwaluwnesten op een ruim 4 meter hoge staander gehesen en bevestigd. Dit precisiewerk wordt belangeloos uitgevoerd door Hijsspecialist Albert van de Scheur. Met deze spectaculaire handeling wordt een bijna tweejarig project van Stichting Vrienden van park Zuidbroek afgerond.

Huwelijksgeschenk

De bouw van de huiszwaluwtil is mogelijk gemaakt door een donatie van een bruispaar. Als huwelijksgeschenk hadden zij de gasten om een financiële bijdrage gevraagd voor een “groen” project in park Zuidbroek.

Samen met een subsidie van vogelwerkgroep Apeldoorn en zelfwerkzaamheid was de donatie voldoende om een Stichtingswens te realiseren: een huiszwaluwtil. Bestuurslid Jan Bulthuis heeft aan de hand van foto ’s en andere documentatie gezorgd voor tekeningen van het zeskantige en drieverdiepingen tellende zwaluwhuis. Na lang zoeken werd dagbesteding Groothout Ketentechniek uit Apeldoorn bereid gevonden om het binnen het budget te produceren.

Vanuit het project Beursvloer, waarbij Apeldoornse bedrijven stichtingen en clubs hulp aanbieden, heeft Linthorsttechniek uit Wenum Wiesel de staander geproduceerd.

Voorbereiding

Nadat de staander en het huis van de productielocatie naar het park zijn vervoerd, worden op 30 april (of 1 mei) voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd: het plaatsen van de staander op een betonnen voetstuk van 2 x 2 m. Daarvoor wordt het restant gebruikt van de eerder als pinpoint bedoelde constructie door de poten tot op 60 cm af te zagen en het geheel op de kop in de grond te drukken. Een karwei dat samen met het uitgraven van de grond wordt uitgevoerd door van Mourik Grondverzet, daarbij geholpen door vrijwilligers. De staander wordt met chemische ankers op de betonplaat bevestigd, die later weer wordt afgedekt met aarde.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!