Plaatijzerindustrie sluit na 105 jaar deuren aan Kayersdijk

Woensdag 27 maart 2024

Door Redactie

Na een geschiedenis van meer dan een eeuw kondigt de Plaatijzerindustrie haar sluiting aan. De fabriekslocatie aan de Kayersdijk in Apeldoorn zal na 105 jaar haar deuren definitief sluiten. De bekendmaking van de verkoop van het terrein van in totaal 7,5 hectare volgt vandaag.

Bekende speler

De Plaatijzerindustrie, opgericht in 1920 door de grootvader van directeur-eigenaar Gerard van Reekum, was decennialang een bekende speler op internationaal niveau in de apparatenbouw voor de chemische en petrochemische industrie. Sinds 1968 was de fabriek gevestigd aan de Kayersdijk in Apeldoorn, onder leiding van Gerard van Reekum zelf sinds 1982.

In de hoogtijdagen telde het bedrijf meer dan 150 medewerkers en leverde het gespecialiseerd werk aan klanten als Shell en de NAM. De laatste jaren bleef de activiteit beperkt tot het forceren, dieptrekken en persen van stalen producten. Ondanks pogingen om het bedrijf te behouden, is besloten de activiteiten te beëindigen vanwege de niet-passende omvang van de locatie en de veranderende marktomstandigheden.

Overdracht van activiteiten

Gerard van Reekum heeft het voornemen om de productie en verkoop over te dragen aan een andere Nederlandse onderneming, zodat de klanten van de Plaatijzerindustrie bediend kunnen blijven worden na de sluiting in 2025.

De locatie van de Plaatijzerindustrie, inclusief aanpalende percelen, wordt verkocht aan landelijk netbeheerder TenneT. Het terrein strekt zich uit over 7,5 hectare, vergelijkbaar met 15 voetbalvelden, en bevindt zich van de hoek Kayersdijk/Marchantstraat tot aan de Rijnstraat/hoek Kanaal-Zuid.

Einde tijdperk

Met het sluiten van de Plaatijzerindustrie komt er een einde aan meer dan een eeuw van industriële activiteit op deze locatie in Apeldoorn-Zuid. De ontmanteling van de fabrieksonderdelen zal beginnen in 2025, met de oplevering van de locatie aan de koper medio dat jaar.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!