Plaats genoeg in de bewaakte fietsenstalling

Dinsdag 9 november 2010

Door Redactie

Als ik de fietstunnel uit rijd en op het Stationsplein kom, zie ik aan mijn rechterhand een hek staan. Het is zo’n hek dat wordt gebruikt voor het afzetten van de straat, het fiets- of voetpad. Op het hek is een breed bord bevestigd.

“Plaats genoeg in de bewaakte fietsenstalling!” zegt het bord. Onder de tekst is de afbeelding van een kindermondje te zien. Een jochie? Een jochie. (Dat beslis ik gewoon.) Het jochie is bezig met het inwisselen van zijn melkgebit voor definitievere bijtspijkers.
Ik stop en haal mijn fototoestel tevoorschijn. Lachend maak ik een foto. Waarom?

De associatie vind ik op het eerste gezicht erg grappig. Het onvolkomen gebit van het jongetje noemen we ook wel ‘fietsenrek’. En in een fietsenrek kun je je fiets kwijt. Leuk bedacht.
Wacht, er staat nog iets in kleine letters helemaal rechts op het bord. Ik heb mijn leesbril niet bij me. Stom. Ik knijp mijn ogen tot spleetjes en dan kan ik het lezen. “Mooie mensen fietsen”, staat er.
Ik ben het er hartgrondig mee eens. Zelf fiets ik tenslotte ook. Ik heb geen auto. Sterker nog: ik kan niet eens rijden. Scheelt én geld én zorgen. En een bezette parkeerplaats en een autolengte in de file. Mooie zaak.
Ook een mooie zaak is dat je in Apeldoorn je fiets bewaakt kunt parkeren. Gratis. Behalve in de stalling van het Centraal Station. Da’s dan weer minder mooi.

“Mooie mensen fietsen.” Ik kijk nog een keer naar de foto en vind de persoon op de foto helemáál niet mooi. Het is iemand die z’n bek dicht moet houden, zó onesthetisch is het. Daar zou ik nooit mee willen tongzoenen. Ik word er bijna kotsmisselijk van. Bovendien val ik niet op kleine kinderen. Ik ben geen pedofiel! Hoe meer ik het bord bekijk, hoe stommer ik het vind en hoe meer ik zin krijg om met mijn fiets hard op het lelijke smoel van het jochie in te rijden en om die nieuwe tandjes uit het muiltje te rammen. Tja, er zijn van die momenten dat ik zinloos geweld volledig begrijp.

Apeldoorn, november 2010

(Als de jongedame op de achtergrond van de foto zichzelf herkent, wil zij dan contact met mij opnemen? Ik wil ook zulk mooi haar!)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!