Plannen rond fietssnelweg Apeldoorn-Epe vallen misschien toch in duigen

Maandag 14 februari 2022

Door Tim Uilen

De Baronnenlijn, Google Earth

De toekomst voor de fietssnelweg zag er vorig jaar nog positief uit. Beide gemeentes en de Cleantech Regio waren al lang bezig met een plan voor de voormalige spoorlijn en het huidige fietspad. Nu lijkt het project alsnog in duigen te vallen, het college van burgemeester en wethouders van Apeldoorn wil namelijk niet verder gaan met de fietssnelweg. De beslissing of er echt een streep gaat door het huidige plan ligt bij de gemeenteraad. Eerder heeft de meerderheid van de raad ook al gezegd niet met de uitwerking die er nu ligt te kunnen instemmen.

Toekomst

Wethouder Wim Willems, die al lang met het project bezig is, legt namens het college het voorstel bij de gemeenteraad. De raad gaat uiteindelijk beslissen of het college de huidige plannen rond de Baronnenroute kan laten vallen. De fietssnelweg, F50, is namelijk niet heel populair en krijgt veel bezwaren. Het prijskaartje van het traject tussen Apeldoorn en Epe is één van de meest genoemde punten. De kosten binnen de gemeente Apeldoorn zullen ongeveer 6,1 miljoen euro zijn, waarvan waarschijnlijk wel een deel door het rijk en provincie gesubsidieerd kan worden.

Alleen is dit misschien niet het einde van een verbeterde Baronnenroute. Het college vraagt namelijk aan de gemeenteraad of zij een, op sobere wijze, verbeterde Baronnenroute wel willen steunen. Hier zal dan veel meer gekeken worden naar veilige kruispunten, het zoveel mogelijk behouden van groen en op een aantal beperkte plekken het fietspad verbreden. Voor de uitwerking van dit ontwerp wil het college gebruik gaan maken van eerdere inspraakreacties en participatietrajecten. Als de raad hiermee instemt, dan zal er naar verwachting aankomende zomer een versoberd ontwerp en bijbehorend financieringsvoorstel liggen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!