Klanten Voedselbank Apeldoorn blij met Pluspakket

Maandag 28 december 2020

Door Amrutha Mol

De feestmaand is een maand waarin lekker eten en goed gezelschap centraal staan. Veel mensen gaan, bijvoorbeeld met kerst, uitgebreid tafelen met de hele familie. Op social media zie je foto’s voorbij komen van rijkelijk versierde kerstbomen met daaronder uitgestalde pakketjes. De feestmaand is een maand waarbij het allemaal niet op lijkt te gaan. Waarbij de cadeaus en het eten oneindig lijken. Maar dat is lang niet altijd voor iedereen zo. Er zijn ook mensen die minder te besteden hebben en bijvoorbeeld klant zijn bij de Voedselbank. Hoe komen deze mensen de feestmaand door?

Voedselbank

Deze maand is het natuurlijk wel fijn om een uitgebreide maaltijd op tafel te zetten. Maar lukt dat met een pakket van de Voedselbank? Chef-kok Gerwin Sanders probeerde het eens uit, zoals je laatst hier kon lezen. Naar aanleiding van het recept wat hij maakte werd er een Pluspakket bedacht: een pakket voor Voedselbankklanten met nét even wat extra ingrediënten, zodat ook zij een lekkere maaltijd in elkaar konden zetten. En dat was een succes, zelfs zo’n succes dat het idee landelijke navolging kreeg.

Met familie om tafel

Wij spraken een klant van Voedselbank Apeldoorn. Hij wil graag anoniem blijven als hij zijn verhaal doet: “Ik heb niet veel te besteden, maar ik probeer deze maand wel een lekker feestmaal op tafel te zetten. Met kerst zijn mijn zus en zwager langs geweest en hebben we er toch iets gezelligs van gemaakt.” Via Voedselbank Apeldoorn kon je dus een Pluspakketten doneren aan mensen die het minder breed hebben. Deze meneer was in ieder geval heel blij met het Pluspakket en zegt: “Het is prettig dat dit kan, iets extra’s van de Voedselbank is altijd welkom, maar zeker in deze maand.”

 

“De feestmaand is geslaagd als wij het met elkaar gezellig hebben.”

 

Dat hij minder te besteden heeft doet niet af aan de gezelligheid, vindt hij: “Wij maken ieder jaar met elkaar een goede sfeer. We hadden dit jaar niet veel gepland met de feestdagen, in verband met corona. Maar samen met mijn zoon heb ik gekookt. De feestmaand is zeker geslaagd als wij het met elkaar gezellig hebben.” Hij is blij dat hij dankzij het Pluspakket toch wat anders dan anders op tafel kon zetten: “Het is toch iets extra’s. Deze maand staat sowieso in het teken van samen zijn, meer aandacht voor elkaar en ook meer aandacht voor een goede maaltijd.”

Creatief nadenken

Wij spraken ook nog een andere mevrouw die klant is bij Voedselbank Apeldoorn. Ook zij wil graag anoniem blijven. “Helaas heb ik het niet heel erg breed, maar dankzij het Pluspakket van de Voedselbank kan ik er wel mooie feestdagen van maken. Tijdens deze feestmaand denk ik creatief na, kijk ik wat ik nog in huis heb en doe ik bij de Aldi boodschappen.” Ook deze dame heeft dus het Pluspakket ontvangen: “Super leuk, zo’n Pluspakket. Een mooi recept waar ik mijn eigen draai aan kon geven. Het is zeker een geslaagde actie, omdat er een recept bij zit. Zo weet je wat je kan maken. Het is leuk en lekker, zeker ook voor alleenstaanden. Die krijgen op deze manier ook iets extra’s.”

Deze maand maakt ze het gezellig door het licht in huis te halen: “Ik zet lichtjes aan, doe kaarsjes aan, kijk een kerkdienst en een live concert van de kerk en daarnaast dek ik de tafel gezellig. Eerste Kerstdag kwam mijn vriend eten, tweede kerstdag ben ik naar familie geweest. En de dat na kerst ben ik naar mijn ouders geweest.” Het is niet makkelijk voor deze Voedselbankklant, maar ze probeert er het beste van te maken: “Een kerst is voor mij geslaagd als ik, ondanks de moeilijke momenten, ook nog voor mezelf heb gezorgd en het gezellig heb gemaakt met vrienden en familie.”

Doneren

Van de Pluspakketten die massaal zijn gedoneerd werden de afgelopen feestdagen dus heerlijke feestmaaltijden gemaakt. Wil jij ook een steentje bijdragen? De Voedselbank gebruikt jouw donatie om ervoor te zorgen dat de klanten gezonde voeding krijgen, uitgaande van de schijf van vijf. Doneer via deze link.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!