Praat vandaag over morgen: Het belang van toekomstplannen
Door Jasmijn ten Napel
In het licht van landelijke inzichten is duidelijk geworden dat het stellen van vragen over de toekomst van groot belang is. Verontrustend is het feit dat 80% van de mensen nog geen concrete plannen heeft gemaakt voor hun oude dag. Initiatiefnemer voor de campagne, Praat vandaag over morgen, wethouder Anja Prins benadrukt het belang van het aangaan van het gesprek over later.
Ga ervoor zitten
“We hebben samen met de organisaties in Apeldoorn en diverse landelijke instanties een campagne opgezet. En die zelf in een Apeldoorns jasje vormgegeven, door middel van een creatief concept: een bankje met gesprekskaartjes,” vertelt wethouder Anja Prins. Dit bankje reist langs verschillende locaties van netwerkpartners en nodigt mensen uit om even te gaan zitten en de tijd te nemen voor een gesprek.
De gesprekskaarten helpen bij het voeren van het gesprek. Er staan vragen, dilemma’s en stellingen op om het gesprek op te starten. De gesprekken moeten antwoorden geven op vragen als: Hoe wil je zelf oud worden? Wat kun je betekenen voor de ouderen in jouw omgeving? Wat verwacht je van je naasten, je buurt of van de overheid? En zijn die verwachtingen realistisch? Wat kun je nu al regelen voor jezelf of je ouders? De netwerkpartners kunnen in die periode ook voorlichting geven, bijeenkomsten organiseren en laten zien waarvoor inwoners bij hen terecht kunnen.
Bewustwording en kennis
“Het is de hoogste tijd om het erover te hebben, hoe zie ik mijn eigen toekomst? Je merkt dat mensen er pas over nadenken als ze iets overkomt,” aldus Anja. Met aandacht voor de toekomst worden vraagstukken aangekaart zoals mobiliteit, tekort aan mantelzorgers en veranderingen waarvoor veel mensen nog niet zijn voorbereid. De wethouder benadrukt de noodzaak van bewustwording en het vergroten van kennis over zorg: “Er komen veranderingen op ons af waar niet veel mensen op voorbereid zijn. Is je huis nog wel geschikt, ben je goed ter been, is je netwerk op orde?”
“Meer mensen prikkelen”
Evelien Hogeweg (66) heeft elke dag met de doelgroep te maken bij Ontmoet&Co, waar het bankje sinds vandaag staat. Voor de mensen die hier komen is het belangrijk om na te denken over morgen, zelf heeft ze hier geen moeite mee: “Ik vind dat ze meer mensen moeten prikkelen, er wordt niet echt meer een gesprek gevoerd. En met deze campagne komen we daar een stukje dichterbij.” Evelien is nog aardig zelfredzaam, maar heeft geen familie waar ze op kan rekenen zodra ze bijvoorbeeld slecht ter been wordt. “Om me heen hoor ik nog weleens dat het bezwaarlijk is om bij een zorgorganisatie aan te kloppen, vanwege personeelstekort,” voegt ze toe.
Het bankje begon de reis in het stadhuis, vertelt de wethouder: “Bij de opening van de campagne vroegen we een aantal mensen die het gemeentehuis in liepen om plaats te nemen op het bankje. Een mevrouw met haar dochtertje vertelde dat ze zelf in de zorg heeft gewerkt. Ze zou er zelf niet graag zo bij willen zitten als de mensen waarmee ze dagelijks werkte, maar bekende er nog niet over nagedacht te hebben.”
“Door deze campagne hebben mensen open gesprekken over de zorgen die men heeft. Er zijn ook veel burgerinitiatieven zoals wandelroutes, buurtbussen en koffiemomenten. Wat ook helpt bij eenzaamheid, om op een positieve, prettige manier samen te praten over morgen,” vult Prins aan. Wil je zelf er voor gaan zitten? Op de website van de Gemeente Apeldoorn staat meer informatie.