Profiel Martijn Schaap (DJ Ovis): ‘We kijken naar mogelijkheden voor Deciliters buiten Apeldoorn’

Donderdag 15 oktober 2015

Door Redactie

Het is zo’n 7 jaar geleden dat de Apeldoornse Martijn Schaap als ‘jonkie’ optrad voor het publiek van Dancetour. Als lokaal talent won hij de dj contest en mocht de openingsact zijn van de editie van 2008 op het Marktplein. Inmiddels is Schaap 27 jaar en is hij DJ/Producer onder de naam ‘Ovis’, het Latijnse woord voor schaap. Samen met zijn, zoals hij ze noemt, ‘bloedbroeders’ Sven Scholten en Vincent Visser organiseert hij 4 tot 5 keer per jaar het housefeest Deciliters in Gigant. Op zaterdag 28 november wordt het 3-jarig bestaan van het evenement groots gevierd. Tijd voor een terugblik op de afgelopen jaren en een vooruitblik naar de toekomst.

Wat was het idee achter Deciliters toen je er jaren geleden mee begon?
,,Met Deciliters wilden we iets nieuws introduceren binnen Apeldoorn. House is natuurlijk niet nieuw, maar in de vorm waarin wij het brengen wel. Daarnaast misten we de lol en het ‘samen één gevoel’ op de feesten waar we zelf heen gingen, want dat is hetgeen wat house altijd met zich meebracht en waar het voor stond. Voor ons gevoel was dat een beetje verdwenen. Wij willen heel duidelijk maken dat het niet uitmaakt wie of wat je bent. ‘It’s all good’, als je maar van de muziek houdt en van de avond geniet. En een plek creëren waar mijn vrienden en ik de muziek konden draaien die we tof vinden. Ik denk dat de mensen die 3 jaar geleden begonnen met het organiseren van feestjes allemaal een beetje hetzelfde doel hadden: het creëren van een underground dancescene binnen onze stadsmuren. Zodat de groep mensen die daar van houdt niet perse naar het westen hoeft te vluchten. Er waren ‘vroegah’ wel House en Techno feesten in Apeldoorn, denk aan Klats!, Nitegrooves en Let There Be House. Maar die werden niet meer georganiseerd en gedurende 2 jaar was er dus voor mensen die van kwalitatieve House en Techno houden geen bal te doen in Apeldoorn. In die tijd begon Digital Lounge, maar dat is toch echt Techno en daarom vonden we dat wij iets konden toevoegen door met onvervalste House en UK Garage te komen.”

Is dat gelukt?
,,En niet zo’n beetje ook. Ik had zelf nooit verwacht dat Deciliters zo groot zou worden en dat het zo’n succes zou zijn. We zijn zo ontzettend trots en dankbaar voor wat we kunnen doen voor de stad en wat het voor een hoop mensen betekent. Dan heb ik het over de mensen die er altijd zijn, sommigen gewoon al 3 jaar, geen enkele editie gaat aan ze voorbij. Veel mensen zijn later pas gekomen, maar ook zij zijn zo enthousiast. Dat raakt me heel diep, en geeft me iedere keer weer de motivatie om nieuwe dingen te bedenken en om er voor 200% voor ze te staan. Die mensen wil je gewoon niet teleurstellen. Sinds we een jaar geleden zijn verhuisd naar de popzaal van Gigant zijn we 4 keer achter elkaar uitverkocht geweest, wat betekent dat er 500 man binnen was.”

Hoe lang wil je er nog mee doorgaan?
,,Het leuke van Deciliters is, het is echt een vrienden ding. Vincent, Sven en ik kenden elkaar al als DJ en langzamerhand werden we vrienden. Door Deciliters zijn we echt een soort van Bassie & Adriaan geworden, maar dan met z’n drieën. We vormen nog steeds de harde kern en met z’n drieën zijn we ook ‘Deciliters Ensemble’. Daarnaast hebben we nog Jan van Asselt die nog wel eens draait als Holzbrenner en Lars Greefhorst die iedereen waarschijnlijk kent als ‘Boer Twerk’. Beiden zijn dit ook hele goede vrienden van ons die ons helpen waar ze kunnen. Het is wel eens moeilijk, omdat er vanuit ons allemaal heel veel tijd in gestoken wordt en we er bij lange na niet van kunnen leven. Maar dat neemt niet weg dat we er nog steeds heel veel lol in hebben en dat het na 3 jaar nog steeds goed loopt en we nog voldoende doelen hebben. Ik denk dat het antwoord op de vraag heel simpel is: we gaan door zolang we het nog leuk vinden.”

Wat zijn je toekomstplannen met Deciliters?
,,We zijn achter de schermen aan het kijken of er mogelijkheden zijn voor ons buiten Apeldoorn. En ik zou het heel tof vinden om meer optredens te doen op andere feesten en festivals als ‘Deciliters Ensemble’.”

Je bent zelf daarnaast ook nog DJ. Hoelang al?
,,Ondertussen ben ik alweer 11 jaar bezig met draaien. Ik heb er alleen heel lang over gedaan voor ik wist in welk genre ik me het meest thuis voel.”

Wat zijn de mooiste dingen die je als artiest hebt mogen meemaken?
,,Dat zijn verschillende dingen. Muziek in general heeft me zo veel gebracht. Heel veel van mijn huidige vrienden heb ik leren kennen omdat ze iets doen met muziek of heb ik door mijn eigen passie voor muziek leren kennen. Dat is ook meteen het allermooiste natuurlijk. Deze zomer heb ik ook zeker een paar hoogtepuntjes gehad. We hebben in juli voor het eerst een festival georganiseerd ‘Deciliters Outdoor’ op het Cultuurplein midden in de stad, wat een onmogelijk vette locatie is dat zeg. Dat is ook zeker het mooiste moment geweest wat ik tot nu toe met Deciliters heb meegemaakt. Helemaal uitverkocht, in de bloedhitte en alleen maar blije gezichten en mensen die het te gek vonden. Toen heb ik ook nog een afsluitset gedaan samen met Sven, en dat moet de beste zijn geweest die we tot nu toe samen hebben gedraaid. Wat ook onbeschrijfelijk was, was afsluiten op een van de grootste vierdaagse feesten in Nijmegen deze zomer: 1500 Mensen die als één losgaan op een plaat die je zelf gemaakt hebt. Veel mooier ga je het niet krijgen denk ik.”

Hoe vaak treed je op, en waarom is het zo leuk?
,,Dat is heel verschillend, de ene maand doe ik er 2, en de andere maand 6 of nog meer.
Wat er zo leuk aan is? Ja, ik ben gewoon een ontzettend blij ei. Als ik vette muziek hoor, wil ik dat meteen aan al mijn vrienden laten horen. En dat doe je ook als DJ natuurlijk. Ik sta er gewoon elke keer bij als: mensen hoor nou, hoor nou hoe vet dit is. Eigenlijk ben je mensen constant aan het overtuigen van iets wat je heel mooi vindt. En het moment waarop de mensen zeggen: ‘Ja Martijn, je hebt gelijk, dit vind ik ook wel mooi’, is dat moment dat de tent ontploft. Dat vind ik super tof en dat is verslavend. Laat mij daar maar lekker verslaafd aan zijn.”

Hoe zie je de toekomst voor je op dit gebied?
,,Ik hoop dat ik binnen nu en niet al te lange tijd kan leven van de dingen die ik leuk vind om te doen, zodat ik daar al mijn tijd in kan steken en er met m’n volledige aandacht bij ben. Ik vind het jammer dat ik op dit moment nog energie moet steken in dingen die ik niet leuk vind. Maarja, zo is het nou eenmaal, ik klaag niet.”

Dankzij Deciliters heb je dus volgens jou wat toegevoegd aan de dance- en housescene in Apeldoorn. Is er iets wat Apeldoorn nog mist volgens jou?
,,Ik denk niet dat Apeldoorn zoveel mist. Er is veel meer mogelijk dan mensen vaak denken, als je denkt aan mogelijkheden om feesten te geven bijvoorbeeld. Ik denk eerder dat mensen bij zichzelf te raden moeten gaan wat ze nou eigenlijk willen en hoever ze daarvoor willen gaan. Daarnaast zou een beetje tolerantie ook geen kwaad kunnen. Mensen die klagen over geluidsoverlast terwijl ze in of rondom het uitgaanscentrum wonen. Ik ga toch ook niet tegenover een kerk wonen en vervolgens klagen dat ik iedere zondag m’n bed uit geknald wordt door een kerkklok? Laten we gewoon proberen wat verdraagzaamheid op te brengen naar elkaar, lijkt me leuk. Ondanks dat voel ik me thuis in Apeldoorn. Momenteel woon ik hier niet, maar ik ben altijd weer blij als ik er ben. De natuur die we om Apeldoorn hebben vind ik ook erg fijn. Soms vind ik het heel fijn om me daar terug te trekken op een brakke zondag of voor een gek weekend.”

Wat heb je de afgelopen jaren zien veranderen in Apeldoorn?
,,Het feit dat de winkels open zijn op zondag is natuurlijk iets waar Apeldoorn heel lang mee bezig is geweest en wat nu eindelijk is gelukt. Ik vind dat een grote overwinning en een teken dat Apeldoorn mee wil gaan met de tijd.”

En wat heb je juist niet zien veranderen?
,,De sluitingstijden van de horeca in Apeldoorn. Onze vrienden en collega’s van Offline, het Techno feest wat ook gehouden wordt bij Gigant, willen heel graag dat we voortaan langer door kunnen en niet hoeven te stoppen om 4 uur. Daar ben ik het mee eens, van mij hoeft het niet perse door te gaan tot 7 uur, al zou ik er niet om klagen, maar je mist vaak net dat uurtje. We zouden dan meer dj’s op een avond kwijt kunnen en dingen worden makkelijker voor mensen die onze feesten willen bezoeken van buiten Apeldoorn en met het OV willen komen.”

Openingsfoto door Sven Scholten
Onderste foto door Stefan Lucassen

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!