Publiek blijft (te) rustig bij brandalarm parkeergarage Eglantier

Zaterdag 22 juli 2017

Door Gerard Oltmans

Het brandalarm ging vandaag, zaterdag 22 juli, af in de parkeergarage van de Eglantier. Verrassend snel was de brandweer ter plaatse. Ze struinden de kelder door, op zoek naar de oorzaak van het alarm. In vol ornaat, gespannen en klaar om actie te ondernemen. Want het kan brand zijn, maar ook koolmonoxide van bijvoorbeeld ​uitlaatgassen. De sirene piepte dat het een lieve lust was. Waarschuwingsborden knipperden met de tekst ‘zet uw motor af en verlaat de garage’ . Niets onduidelijk aan, toch?

De reactie van de bezoekende en aanwezige mensen was anders, niemand leek zich druk te maken. Wat oudere mensen wachtten in het trappenhuis op de dingen die komen zouden, maar…..auto’s kwamen nog steeds de garage binnen. Andere mensen gingen naar hun auto’s, laadden boodschappen en kinderen in. Luisterden naar de sirene, keken nieuwsgierig en verbaasd naar het alarm en de rondlopende brandweermannen en gingen op hun gemak door waarmee ze bezig waren. Na de zoektocht van de brandweerploeg bleek het gelukkig vals alarm te zijn. De bevelvoerder zette het alarm af en de brandweerauto vertrok, maar moest zich wel door de Eglantier vechten om weer terug te keren naar de kazerne. Want er lopen mensen (‘Goh, een brandweerauto’) en er staat veel in de weg. Brandweerman uit de auto om alles even opzij te zetten. Goed dat ze er zo snel waren en relaxed zoals ze het vals alarm opnemen. Dat geeft vertrouwen.

Maar als er nu echt brand was, hoe leg je dan uit waarom veiligheidsmaatregelen niet werkten (toegang garage automatisch afgesloten, rookgordijnen naar beneden, mensen weg uit de kelder en de doorgangen vrij)?

Wanneer nemen we veiligheidsmaatregelen serieus? Na de brand?

Zaterdagmiddag,22 juli 2017 in Winkelcentrum de Eglantier

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!