Pussywarmers: een ware verrassing

Maandag 29 juli 2013

Door Redactie

Bas Langereis

En niet alleen vanwege de naam van de band. Want wat zou die betekenen? Kattenknuffelaars? Of allemaal horkerige en baldadige jongens die hun stille droom nog niet weten waar te maken? Iemand zei: ‘Ik ben wel benieuwd naar de beweegreden van zo’n band, waarom ze zo’n naam kiezen.’
Ikzelf ben benieuwd hoe zo’n band klinkt.

Een banjo, een contrabas, gitaar, drums en zo’n slepend zeikorgeltje. Als de band begint houd ik mijn hart vast. Pussywarmers speelt deze zondagmiddag 28 juli bij Gigant buiten en het geluid is kut. (Snapt u de woordgrap? Pussy-kut? Ik ga hem niet uitleggen ook. Of wacht.) Na een nummertje of wat is het al wat beter. Maar de zangeres is nog steeds niet goed te horen. Wat hoor ik eigenlijk?

‘Chris Isaak,’ zegt iemand naast mij. Zou kunnen. ‘The Stones.’ Zou ook kunnen; ze coveren een nummerke. Nee, ik hoor surf, Tom Waits, Nick Cave, een mambo, de ketelrock van Kaizers Orchestra, chachacha, jaren vijftig rammelpop met zo’n net niet zuivere gitaar, hoempapa, Ry Cooder, americana, uptempo, langzaam, van alles. De zanger zingt afwisselend erg laag en snijdend hoog. Samen met de zangeres klinkt het warm, dromerig. Vooral hoor ik een band die zich een heel eigen stijl heeft ontwikkeld. Het is leuk, verrassend, lekker, mooi, maar niet zo spectaculair als ik zou willen. Komt misschien omdat de band wat al te serieus probeert te zijn. Uiteindelijk maakt het niet uit.

In de toegift komt alles goed: de van oorsprong Zwitserse band geeft zich over aan heerlijke feestmuziek met Italiaanse teksten en een prachtige mix van jaren vijftig en zestig pop. Alles komt samen. Het vele publiek zit niet langer te wachten op de barbecue, maar swingt en klapt en geniet. Ik spreek mensen die speciaal voor de gelegenheid zijn overgekomen uit Köln. Ware liefhebbers, dus. Ware liefhebber, ik ben het inmiddels ook geworden.
Pussywarmers gemist? Grijp de herkansing: 10 oktober staan ze in Luxor in Arnhem! Gaan!


Apeldoorn, juli 2013


Foto’s en filmpjes: bazbo

Naschrift: nu, een dag later, beluister ik het cd’tje van de band dat ik gekocht heb. Die is nog leuker dan het concertje van gisterenmiddag! Een hoop tetterdetet en hoempapa erbij. Feest!)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!