PvdA/GL laat traditionele roos links liggen

Dinsdag 19 september 2023

Door Redactie

Wie aan de PvdA denkt, denkt aan rozen. Sinds jaar en dag delen leden van de partij bloemen uit ter campagne en is het logo van de partij… juist, een roos! Toch stopt de in 1946 opgerichte sociaal democratische partij stopt met het uitdelen van, zo meldt de Telegraaf. Waarom heeft de partij hiervoor gekozen? 

De roos in Apeldoorn

Ook in Apeldoorn hebben we ze vaak genoeg kunnen bewonderen: de ‘echte’ PvdA’er, gehuld in rode jas, die gratis rozen weg geeft. Woordvoerder van de PvdA Apeldoorn, Natascha van den Berg, was nog niet op de hoogte van de ban. “We hebben op dit moment genoeg andere belangrijke dingen.” Ook voegt ze eraan toe dat de PvdA Apeldoorn nog niet over een alternatief hebben nagedacht.

Kritiek

In het verleden heeft de partij GroenLinks wisselende reacties gekregen vanuit sierbloemtelers vanwege voorstellen om de teelt van sierbloemen in Nederlandse kassen te verbieden als er fossiele energie wordt gebruikt. Ze hebben ook gepleit voor strengere regels voor gewasbeschermingsmiddelen en zijn bezorgd over het importeren van bloemen uit andere landen.

Het weggeven van rozen verdwijnt uit het campagne- en straatbeeld, mede vanwege de fusie tussen de PvdA en GroenLinks. Ook de gestegen kosten en een hoge milieubelasting spelen een rol in het besluit. “We zijn inmiddels ingehaald door een aantal ontwikkelingen, de gestegen kosten van de rozen is één reden voor ons om ze niet meer met vele bossen tegelijkertijd in te kopen en die in groten getale aan de kiezers uit te delen. Er zal op lokaal niveau wellicht hier en daar nog wel eens een bosje worden uitgedeeld, maar niet meer zo grootschalig als voorheen. Ook dat is één van de overwegingen, die impact is ons namelijk niet ontgaan”, meld een woordvoerder van PvdA/GL aan de Telegraaf.

Het is nog niet zeker of de partij met een ‘groener’ campagnesymbool de straat op zal gaan.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!