Queer borrel voor LHBTIQ+ers in Feestlocatie Teun

Maandag 20 maart 2023

Door Nikki Vredenberg

In samenwerking met Elise van Feestlocatie Teun organiseert de Regenboogwerkgroep Pride 055 een Queer Borrel voor de LHBTIQ+ gemeenschap. De verzoeken voor een evenement als deze kwamen al lange tijd uit die gemeenschap. De enige uitgaansgelegenheid in Apeldoorn voor deze doelgroep, Club Entrance, sloot in maart 2016 voorgoed haar deuren. Nu, zeven jaar later, biedt de werkgroep weer een uitgaansmogelijkheid en dat ook nog op dezelfde locatie als waar Club Entrance altijd zat.

De Regenboog-community van Apeldoorn in de spotlights

Afgelopen december hadden Gigant en Theater Orpheus de missie om de regenboog-community van Apeldoorn in de spotlights te zetten. Tijdens Paarse vrijdag programeerde Orpeheus daarom de voorstelling Showponies van Alex Klaasen. Een voorstelling waarin ‘jezelf kunnen zijn’ een terugkerend thema is. De dag erna organiseerde Gigant de allereerste editie van “Crush”, hét Apeldoornse LHBTQIA+ feest. Tijdens deze evenementen werd duidelijk dat er behoefte is aan uitgaansmogelijkheden voor de LHBTIQ+ ers, waar zij niet alleen zichzelf mogen zijn, maar ook elkaar kunnen ontmoeten en een leuke avond hebben.

Pride055

Tijdens de inwonersavond op 14 juni 2022 deelde de gemeenschap wat zij missen, waar zij tegenaan lopen en wat zij graag willen zien en hebben. Op die avond kwamen een enorme hoeveelheid voorstellen en ideeën op tafel. De gemeente nam het inwonersinitiatief toen over om een werkgroep in het leven te roepen. Zo ontstond de regenboogwerkgroep Pride055 die intussen al nauw samenwerkt met de gemeente, om zo de gemeente Apeldoorn, met al haar dorpen, een waardige Regenbooggemeente te laten zijn, waar iedereen zich thuis, geaccepteerd en veilig voelt.

De Queerborrel

Pride055 lid Rob van Leeuwen vertelt dat het idee ontstond tijdens de viering van het vijfjarig bestaan van Feestlocatie Teun: “We vertelden de eigenares, Elise Teunissen, dat we op zoek waren naar een uitgaansgelegenheid waar we eens per maand een biertje kunen drinken. Eigenlijk ontstond er toen al snel een deal. Voor haar is donderdag de beste dag ervoor en zo ontstond de datum voor de eerste editie op donderdag 6 april 2023.” Volgens Rob is het in Apeldoorn nog niet vanzelfsprekend om jezelf te kunnen zijn tijdens het uitgaan. Dat is één van de redenen dat het belangrijk is om een uitgaangsgelegenheid als deze te hebben. Hij legt uit: “Er is een grote groep die ons nog niet accepteert. De kans dat je uitgescholden wordt, een klap krijgt of uit de kroeg gezet wordt, is nog erg groot.” Rob hoopt dat het een maandelijkse borrel wordt waarbij er tijdens volgende edities eventueel ook een dj gevraagd kan worden om er ook wat meer een dance event van te maken.

Regenbooggemeente

Apeldoorn is sinds 2021 een Regenbooggemeente en was hiermee de laatste in de rij als Regenbooggemeenten met 100.000 of meer inwoners. Het idee van een Regenbooggemeente komt van het ministerie van OCW en wordt aangestuurd door het kennisinstituut Movisie in Utrecht en heeft als doel om de emancipatie, acceptatie en de veiligheid voor LHBTIQAPC inwoners te bevorderen en te vergroten.

Feestlocatie Teun – Kapelstraat 5 Apeldoorn | 6 april 2023 | Vanaf: 20:00 uur | Gratis toegang

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!