Ralph de Jongh opent expo in Samsam

Maandag 29 februari 2016

Door Peter Vroon

Zondagmiddag opende Ralph de Jongh zijn eigen tentoonstelling met de woorden: ‘Fijn dat jullie er allemaal zijn.’ Hij hief het openingsdrankje dat was verstrekt door Anja Slotboom van Art café Sam Sam en daarna trakteerde Ralph ons nog op een aantal nummers door hemzelf gespeeld. De rest van de middag werd muzikaal verzorgd door Emous, Cors & Friends.

Geboren in Roosendaal, opgegroeid in Nispen, gepassioneerd als muzikant en beeldend kunstenaar en geïnspireerd door met name tekendocent Frans Stohr en muzikant Harry Muskee. Ralph weet sinds een aantal jaren zijn beide talenten succesvol te combineren. Zoals de door hemzelf gecomponeerde muziek aanleiding kan zijn tot een schilderij, zo kan het ook andersom. Die combinatie van talenten valt te zien en te beluisteren op zijn dubbel-cd Lonesome man, Ocean of Love die vanaf 31 maart te koop is. De Jongh maakt van zijn jubileumjaar middels deze tentoonstelling en cd een artistiek hoogtepunt.

Toen tekendocent Frans Stohr van het Gertrudiscollege De Jongh kennis had laten maken met de rietpentechniek van Picasso, toonde hij al snel een aangeboren talent voor beeldende kunsten te hebben. De passie en het doorzettingsvermogen van De Jongh zorgden voor een waardering, zodat hij wist dat hij door moest gaan. Stohr duidde zijn talent als volgt: ‘Jij kunt met een paar pennenstreken iemand neerzetten.’ De kunstacademie leek de logische volgende stap, maar dat werd het uiteindelijk niet. ‘Ik heb door de jaren heen van alles gedaan, maar beide aandachtsgebieden vochten om voorrang. Dankzij de gitaarlessen van Hans Reijs ontwikkelde ook die kant van mij zich. Ik ontwikkelde een eigen stijl en begon langzaam maar zeker liedjes te schrijven. Dat is inmiddels 25 jaar geleden.’ Dat jubileum viert De Jongh dit jaar met een expositie en een dubbel-cd.

De expo kenmerkt zich door vele kleurrijke werken. De passie en veelkleurigheid spat ervan af. Het weerspiegelt de ziel van Ralph. De expositie is dagelijks te bezoeken vanaf 15.00 uur, behalve op maandag.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!