REAL-X definitief dicht per 1 juli

Donderdag 9 april 2020

Door Redactie

Archief | Gerard Oltmans

Het is klaar voor skatepark en jongerencentrum Real-X. Real-X in Apeldoorn verkeert al langere tijd in financieel zwaar weer en de coronacrisis levert nu een groter financieel probleem op.

De stichting die nu 15 jaar bestaat, moest in het verleden vaker verhuizen en kreeg na haar laatste verhuizing naar het Zwitsalterrein te maken met extra bezuinigingen op haar subsidie. De gemeenteraad was niet voornemens om deze bezuiniging terug te draaien. De oplopende huurkosten en forse, jaarlijks aflopende subsidiebedragen konden in de afgelopen jaren niet worden gecompenseerd met nieuwe plannen en inkomsten uit extra activiteiten.

Deuren sluiten

De gedwongen sluiting per 13 maart vanwege het coronavirus levert nu een nog groter financieel probleem op. De kosten voor huur en exploitatie lopen door voor Real-X maar inkomsten, naast de resterende subsidie, zijn er niet. Ook de regelingen van de overheid kunnen dit niet voldoende compenseren. Het bestuur van de stichting heeft daarom moeten beslissen de deuren van het, onder jongeren populaire, skatepark te sluiten. Het plan is om de deuren voor bezoekers te sluiten per 1 juli en de sleutel weer aan de gemeente te overhandigen op 1 september. De stichting hoopt nog op openstelling in de maand juni voor de extra inkomsten en een eindfeest.

Het verdriet is groot bij velen, jongeren, ouders, vrijwilligers en stagiaires. Maar ook een grote groep kwetsbare jongeren die in Real-X een veilige thuishaven vonden zijn gedupeerd en weten niet waar ze vanaf nu terecht kunnen om te sporten, te gamen, muziek te maken of hun vrienden te ontmoeten. Jolien Westerbroek en David Hornbeck, die al die jaren de drijvende kracht zijn geweest achter Real-X kunnen de sluiting nog maar moeilijk een plek geven.

Verdriet

Jolien vertelt dat er veel zorgen en vragen zijn. ,,Er is verdriet en onbegrip. Niet alleen bij ons, maar ook bij veel jongeren. Zij hebben net als wij hun stinkende best gedaan om Real-X overeind te houden. Jongeren en ook ouders zijn vaak bezorgd en boos. Zij vragen zich af waarom alle voorzieningen voor jongeren worden gekort. Waarom wil de gemeente niet ook dat laatste stukje helpen? Waar moet ik nu heen om te skateboarden als het regent? Wat gaat er met de Pokémon groep gebeuren? Waar moeten mijn kinderen nu de sociale regels leren?”

Ze zegt het het zo sneu te vinden voor al die kids die Real-X nog steeds nodig hebben. ,,Die het thuis of op school niet fijn hebben en zich in Real-X wel goed voelen en ontwikkelen. Maar ondertussen zijn we ook erg trots en dankbaar voor al die jaren dat we de jongeren hebben kunnen helpen en begeleiden met skateboarden, school of hun problemen. Toen we net begonnen zeiden we tegen elkaar: ‘al kunnen we er maar eentje op de goede weg helpen, dan is onze missie al geslaagd’. Intussen zijn dat er best veel geworden, dus onze missie is geslaagd! Nu rest ons de moeilijke taak van het afbouwen.”

David laat weten dat het, wat betreft de bedrijfsvoering, de laatste jaren erg zwaar was. ,,We konden niet voor- of achteruit. De jongeren hebben dit jaar nog een prachtig opbouwplan gemaakt waarbij ze zelf veel extra vrijwilligerswerk wilden gaan doen. Ik had zo verwacht dat dat zou lukken, maar toen kwam de gedwongen sluiting van het coronavirus er overheen. Dat was de druppel. Het park was onze droom, die valt nu in duigen. Ik hoop dat we misschien in het klein verder kunnen, maar dat is koffiedik kijken.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!