Robert Capa, Spaanse burgeroorlog en Syrië.

Maandag 22 juli 2013

Door StrangeArt

Bladerend in een overzichtwerk van de Magnum en oorlogsfotograaf Robert Capa zie ik zijn foto’s van de burgeroorlog in Spanje (1936-1939). Soldaten in de strijd en – heel indrukwekkend – foto’s van de burgerbevolking. Burgers die neutraal zijn, burgers die het niet willen, gewone mensen zoals u en ik. Kinderen met angst in de ogen, vrouwen wonend in puinhopen, burgerdoden en gewonden. Bombardementen op steden, steden die in bezit zijn van “rebellen”. Wijken waarin meer burgers dan “rebellen” wonen, worden bij de bombardementen niet ontzien.

Kijkend naar het journaal zie ik Syrië. Soldaten in de strijd en – heel indrukwekkend – foto’s van de burgerbevolking. Burgers die neutraal zijn, burgers die het niet willen, gewone mensen zoals u en ik. Kinderen met angst in de ogen, vrouwen wonend in puinhopen, burgerdoden en gewonden. Bombardementen op steden, steden die in bezit zijn van “rebellen”. Wijken waarin meer burgers dan “rebellen” wonen, worden bij de bombardementen niet ontzien.

Tijdens de burgeroorlog in Spanje vochten idealisten uit Nederland mee. Ook in Syrië vechten Nederlandse idealisten mee.

Moest ik even kwijt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!