Sinterklaas gaat dit jaar weer speelgoed recyclen

Dinsdag 12 oktober 2021

Door Carla van Vliet

Waarom zou je ieder jaar nieuwe cadeautjes kopen en daarmee nog meer spullen in je huis slepen? Juist in deze tijd, waarin duurzaamheid populair is, klinkt dit behoorlijk tegenstrijdig. Elif Algu, moeder van 2 kleine kinderen, was er zo klaar mee dat zij er iets op bedacht: de Recycle Sint! Zij organiseerde een speelgoedruilbeurs op de school van haar kinderen. Dit goede idee werd door andere scholen overgenomen en nu is het zelfs een landelijke actie. Elif wil graag speelgoed waar kinderen écht mee spelen, het liefst met al gebruikte spullen, zodat het een tweede leven krijgt. Het sinterklaasfeest blijft op deze manier duurzaam en voordelig. In Apeldoorn wordt dit jaar voor de 2e keer een Recycle Sint ruilbeurs gehouden. De 1e keer waren er zo’n 75 kinderen die meededen.

Hoe werkt het?

Organisatrice Lorel Vlaanderen heeft op eigen initiatief het idee overgenomen en naar Apeldoorn gehaald, officieel is ze ook Recycle Sint ambassadrice. Zij legt uit: “Je levert je speelgoed, waar je toch niet meer mee speelt, in en ontvangt hiervoor waardepunten. Bijvoorbeeld 6 punten voor een Playmobil set en 1 punt voor een set boeken. Met die waardepunten kun je ander speelgoed van dezelfde waarde uitzoeken. ‘Oud’ speelgoed opgeruimd en ‘nieuw’ speelgoed mee naar huis. Het speelgoed dat overblijft gaat naar SKKB (Stichting Kinderkleding Beurs) in Eerbeek, voor gezinnen die weinig te besteden hebben. Zo gaat er niets verloren. De avond is echt een feestje hoor. Mij trekt vooral de combinatie van toekomstbestendigheid (stop met die plastic spullen uit China die maar twee maanden meegaan!) en het plezier dat je ziet bij de kinderen als ze iets ‘nieuws’ mogen uitzoeken.”

Spelregels

Om teleurstellingen te voorkomen zijn er een aantal spelregels. Al het ingeleverde speelgoed moet uiteraard wel heel en compleet zijn. Losse onderdeeltjes moeten goed verpakt ingeleverd worden. Speelgoed dat op batterijen werkt, graag inclusief batterijen leveren, zodat direct goed te zien is of alles het doet. Bij grote puzzels de stukjes graag in zakjes van 10 verpakken.

Vrijdag 29 oktober kun je in het hart van het Kristal, aan de Distelvlinderlaan 200, om 19.00 uur speelgoed inleveren en de waardebonnetjes ontvangen. De ruilbeurs wordt dan ingericht door een team van vrijwilligers, alles gesorteerd naar waarde, en om 20.00 uur kun je terecht om te ‘kopen’.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!