Slagwerk als eyeopener. Uniek in Orpheus.

Maandag 17 maart 2014

Door Peter Vroon

Marco Borggreve

“Slagwerk als eyeopener”, had de titel kunnen zijn van de brochure van Dutch classical talent. In dat kader toert Niek Klein Jan door Nederland.

Het ritme zit in het leven zelf en ook in de stukken van KleinJan. Elk onderdeel is beschreven door andere componisten. KleinJan laat niets aan het toeval over en laat ons mee beleven dat kleine Asbenturas met een combi van geluidssamples je meeneemt naar een nieuwe experimentele wereld van geluiden. Niek opende de avond met een improvisatie met 1 trommel in combi met ritmes, drumstokken, handen. Verbazend speelt hij klassiek op een vibrafoon en Marimba met 4 stokken. Drumt met een zogenaamde setup: een combinatie van diverse soorten slagwerkinstrumenten o.a. van Conga tot woodblocks. Niek doet ook aan crowdfunding voor een mooi project waarin hij 50 muziekstukken wil gaan opnemen die in de wereld van het soloslagwerk belangrijk zijn. De bescheiden en haast verlegen Niek KleinJan toont door zijn flegmatische houding tegelijkertijd zijn professie en passie voor het slagwerk.

Na de pauze kleedt hij zich uit tot aan zijn slip aan en voert een act op waarin zijn hoofd, handen en keelgeluiden samen gaan in een ritme van geluiden. Hij voert met zijn handen ritmes uit over zijn hele lichaam. Hij speelt met alles wat hij in zich heeft.Van zacht zuchten tot het slaken van oerkreten. Hij laat zijn lichaam als het ware zijn eigen ritme sectie zijn. Knap is het dat hij ons eigenlijk meegeeft dat wijzelf mooie muziek en ritme instrumenten zijn. Het stuk is geschreven door een trombonist in het verleden en word door veel slagwerkers gespeeld. Ik denk dat Niek door zo op toetreden zijn kunnen laat zien. Hij legt het publiek goed uit waar alles voor dient. Erg mooi op Marimba is een klassiek stuk van Johan Sebastiaan Bach. Het laatste stuk is een combi van video, slagwerk, het stuk heet :Grab it. Videoclips in combi met ritmische gespeelde klanken op de marimba. Experimenteel en vernieuwend.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!