Nieuwsoverzicht Ondernemen Social media en het nieuwe loslaten
Social media en het nieuwe loslaten
Woensdag 24 april 2013
Door Bert Anvelink
Maandagavond vond op uitnodiging van De Stentor een debat plaats over pesten via social media en het al dan niet ingaan op dreigtweets. Hoe actueel het onderwerp is was dezelfde dag natuurlijk al wel duidelijk in Leiden.
Aan de hand van stellingen werd het publiek gevraagd een mening te geven. De stellingen waren m.i. niet uitdagend genoeg, want over bijna elke stelling was het publiek het met elkaar eens. Natuurlijk zijn Social Media en Internet niet meer weg te denken en is het goed voor de jeugd. Je zou er niet aan moeten denken dat het niet meer bestaat. Meer kennis over hoe er mee om te gaan, dat kan geen kwaad.
Het panel was het snel eens dat het beter is om de beoordeling van dreigtweets over te laten aan experts. Uiteraard moeten dreigtweets wel serieus genomen worden, maar aan de hand van een algortime kan redelijk snel bepaald worden of een dreigtweet ook daadwerkelijk om een verhoogde alertheid vraagt. De dreigtweet van Leiden, zo werd ons verteld, had alles in zich om te handelen zoals is gehandeld.
Hoe om te gaan met pesten? De aanwezige scholen gaven aan zelf actief te zijn met monitoren van Twitter en Facebook om pesten zo snel mogelijk te onderkennen. Er wordt wisselend opgetreden in geval van een pesttweet, de ene school meldt het bij de ouders, een andere school geeft aan de leerling er zelf op aan te spreken. Wat mij hierbij wel opviel was een wat weifelende houding. Ik vraag mij oprecht af of elke school daadwerkelijk actief bezig is met het onderwerp pesten via social media. Daar is nog wel het een en ander te winnen, net als op het vlak van de begeleiding door ouders. Laat de kinderen en de jeugd alsjeblieft ontdekken wat Internet en Social Media voor hun kunnen betekenen, maar neem wel je verantwoordelijkheid als ouder. Dat doe je ook bij leren fietsen en voorlichting over seksualiteit.
Wat mij betreft had het debat nog wel wat scherper neergezet mogen worden, maar het initiatief was goed. Ik ben wel benieuwd hoe het nu verder wordt opgepakt. Mijn conclusies van de avond:
- Ouders en onderwijsinstellingen hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid over het gebruik, de kansen en bedreigingen van Internet en Sociale Media.
- Monitor de berichten, beoordeel de inhoud in de juiste context en maak het bespreekbaar.
- Neem het gebruik van Internet en Social Media op in het lesprogramma en begin daar al mee in het primaire onderwijs.
REACTIES