Spaceboxen in Apeldoorn

Woensdag 27 juli 2011

Door Redactie

Op zeer korte termijn wordt Apeldoorn gesierd door twee dozijn kleurrijke boxen, zogenaamde spaceboxen. Het zijn 24 wooncontainers voor studenten van drie bij zes meter. De units hebben een eigen toilet, douche en keukenblok. Ze komen te staan aan de Molendwarsstraat in het gebied Haven-Centrum, voor velen ook bekend als het festivalterrein van het Drakenbootfestival. Overigens zijn de boxen zo gesitueerd, dat dit Apeldoornse topevenement hier geen last van zal hebben. De tijdelijke units zijn bedoeld voor studenten van de internationale Hogeschool Wittenborg, gevestigd in het ROC-pand aan de Laan van de Mensenrechten. Een ideale locatie dus. Trein- en busstation om de hoek, de hogeschool vlakbij, een Lidl en een Dirk van den Broek op loopafstand en midden in het centrum. Volgens Huub Selen, gebiedsmanager van het project Kanaaloevers van de gemeente Apeldoorn, blijven de boxen in principe voor vijf jaar op deze locatie staan. De spaceboxen zijn en blijven eigendom van de woningcorporaties Portaal en Alliantie en komen uit Amersfoort, waar ze nu langs de Eem staan. Het gaat op deze locatie om 120 stuks waarvan er 24 weg moesten. Verplaatsing naar Apeldoorn bleek een reeële optie.

Wethouder Hans Wegman van de gemeente Apeldoorn, verantwoordelijk voor zowel onderwijs als wonen, is heel erg blij met de ontwikkeling. De gemeente Apeldoorn probeert al jaren meer hoger onderwijs aan de stad te binden onder andere om de zogenaamde jonge vlucht tegen te gaan. De wens om meer studentenhuisvesting te realiseren staat al een tijdje op de agenda. Volgens Tom Brands, projectleider studentenhuisvesting van de gemeente Apeldoorn, werd met de komst van de internationale studenten van Hogeschool Wittenborg duidelijk dat er een concrete vraag lag waar op korte termijn een oplossing voor diende te komen. Gedurende de tijd dat de studenten in Apeldoorn studeren, dienen ze een dak boven hun hoofd te hebben. Goede en betaalbare studentenhuisvesting is daarom nodig, bij voorkeur geclusterd in of vlakbij het centrum. De spaceboxen betekenen een impuls voor studentenhuisvesting in Apeldoorn en verlevendigen de kale vlakte van Haven-Centrum.

De Apeldoornse woningcorporaties spannen zich ook in om op tijd voldoende huisvesting voor de studenten van Hogeschool Wittenborg te realiseren. Zo worden studenten gehuisvest in bestaande woningen van de corporaties en is men bezig met planvorming voor structurele oplossingen. En die zijn nodig. Hogeschool Wittenborg wil in vijf jaar groeien van 200 naar ongeveer 500 studenten, waarvan een groot aandeel internationale studenten zullen zijn. Ook Saxion start na de zomer in CODA met de voor Apeldoorn nieuwe HBO-opleiding Security Management en de Hogere Hotelschool blijft eveneens groeien.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!