Sporten is net effe anders met Job

Donderdag 14 oktober 2021

Door Dione Lam

Na de paralympische spelen ben ik benieuwd geworden naar hoe de gehandicapte sporten in elkaar zitten. In deze serie ga ik 10 weken verschillende sporten bezoeken in Apeldoorn. Niet zomaar een sport, maar voor mensen die mindervalide zijn. Het verbaasde mij enorm dat er zo veel aanbod was in sport voor mensen met een beperking. Hoe voelt het voor de mensen om te kunnen sporten, en hoe denken zij erover? Daar ga ik naar op onderzoek. Vandaag neem ik een kijkje bij Job.

Wie is Job?

Dat kan hij denk ik het beste zelf uitleggen. “Ik ben Job en ik ben autistisch!”, vertelt hij. “Ik zit op speciaal onderwijs. Op speciaal onderwijs word ik verder geholpen en word er meer aandacht aan mij besteed. Het is niet bepaald lastig om een sport te vinden als je autisme hebt. Er zijn heel veel sporten die je zou kunnen doen. Voor mij is dit een ander geval, ik heb namelijk een redelijk hoog niveau. Een plek kunnen vinden waar ik bij pas is dan best lastig, aangezien de meeste sporten voor een lager niveau zijn en er niks tussenin zit.”

 

Jezelf kunnen en leren ontwikkelen vind ik het leukste aan deze sport.

 

Sporten

“Ik vind het altijd leuk om nieuwe dingen te proberen en breakdance is in dat geval heel erg leuk! Veel uitdaging, het vraagt ook heel veel van je kwaliteiten van hoe je iets doet. Je kan er ook echt veel en veel beter in worden. We zijn wel echt heel erg goed en gezellig met elkaar in deze groep. Ik heb eigenlijk best veel sporten gedaan: judo, honkbal en hockey zelfs 6 jaar. Bij hockey merkte ik dat ik zelf alles deed op het veld. Qua niveau en denken was ik daar ook gewoon iets beter dan de rest”, aldus Job. “Met het breakdancen treden wij soms op in een show. Deze shows doen we dan in 1 van onze woningen. We trainen 1 keer per week, maar dat vind ik wel een beetje te weinig.”

Later

Maar hoe zit het met de toekomst op de Klup? Wilt hij hiermee door, of wilt deze sportieveling toch een andere tak van sport leren kennen? “Ik ben zeker van plan om hiermee door te gaan. Ik ben een beetje verliefd geraakt op al die trucjes leren, dus dat wil ik sowieso wel blijven doen, maar ik weet niet of ik dit altijd wil doen in breakdance vorm. Voor nu zit ik hier goed.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!