Stadsakkers: Zorg voor natuur en mens hand in hand

Vrijdag 12 april 2024

Door Jasmijn ten Napel

In een tijd waarin mensen steeds meer letten op de kwaliteit van voedsel en de impact op het milieu, is biologische landbouw en het behoud van biodiversiteit heel belangrijk. De Stadsakkers biedt een stukje groen en zorg in Apeldoorn. Zorgmanager Monique te Wierik leidt ons door dit diverse bedrijf.

“Wij zijn een biologische zorgtuin waarbij we mensen een mooie plek bieden voor dagbesteding vanuit de gemeente (-WMO) en andere organisaties,” vertelt Monique. “Mensen vinden het heerlijk om handen in de aarde te hebben.” Ze benadrukt de diversiteit van betrokkenen, van gepensioneerden tot mensen met psychische problemen, die allemaal een eigen bijdrage leveren vanuit hun eigen talenten.

Ook zonder groene vingers kan je terecht bij de organisatie; met de nodige begeleiding kan je jezelf ontwikkelen in de tuin. “We hebben allerlei taakgroepen, bijvoorbeeld de technische dienst en een clubje dat kijkt naar de inrichting. Hoe zorgen we voor biodiversiteit op het land? Zodat insecten en vogels zich hier thuis voelen,” legt ze uit.

Zelfoogsters

De tuin biedt ook een overvloed aan biologisch geteelde groenten, fruit, kruiden en bloemen, verspreid over maar liefst 2,5 hectare akker. “We bieden biologische groenten aan, zonder troep of gif, volledig biologisch geteeld,” voegt ze eraan toe. Van spinazie, sla en kool tot aardbeien tot appels- en perenbomen. Sinds vorig jaar kunnen zelfoogsters een abonnement nemen op groente en gedurende 25 weken zelf oogsten. Oranje vlaggetjes op het land geven aan welke groenten geoogst kunnen worden.

“Het is een schitterende plek; elk seizoen is weer anders. Zo staat nu alles mooi in bloei maar is het ook prachtig in de herfst. Als ik dan toch een seizoen moet kiezen is het de zomer, dan is het het leukste werken, zijn er ook schitterende bloemen als een extra kers op de taart,” vertelt te Wierik.

Meer dan tien jaar geleden begon het concept van de Stadsakkers. “Het is opgezet door enkele vrijwilligers en langzaam maar zeker uitgebreid tot een heel team. Elk jaar komen er nieuwe dingen bij, ik sta nu bij een vijver met kikkers en eenden en mooie dotters. We hebben nu ook onze eigen bijen en een imker die zorgen voor onze eigen honing,” aldus de zorgmanager.

Veel potentie

Zo is de grond een levendig ecosysteem waarin biodiversiteit groeit. “We telen zonder bestrijdingsmiddelen en gebruiken biologische methoden om ongedierte te vermijden,” zegt Monique. “Terwijl de biodiversiteit landelijk afneemt, zien wij juist een toename,” merkt ze op. “Vogels die lang niet zijn gezien, keren hier weer terug.”

In de toekomst van de Stadsakkers ziet Monique veel mogelijkheden. Ze droomt van nieuwe initiatieven, zoals het toevoegen van een theetuin met gezellige zitjes in de boomgaard. “Het land biedt veel potentie voor nieuwe ideeën,” zegt ze vol vertrouwen. En met de steun van de gemeenschap en de passie van het team, zal de Stadsakkers blijven bloeien als een plek voor voedsel en zorg.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!