Stadsfotograaf Imca Schoots legt bijzondere bomen in Apeldoorn vast
Door Nikki Vredenberg
Imca Schoots is sinds de zomer van 2022 als stadsfotograaf één van de vijf Apeldoornse stadsambassadeurs. Zij nam hierbij het stokje over van Sven Scholten. In een eerder interview met Apeldoorn Direct liet ze al iets los over haar plannen als stadsfotograaf: “Nadat ik wist dat ik het zou worden vormden er zich al 3 ideeën die zich laten uitwerken in 3 projecten die naast elkaar zullen worden gerealiseerd in de komende 2 jaar,” aldus Imca tijdens het interview. Inmiddels zijn haar ideeën concreet en is ze zelfs al bezig met de uitwerking. Eén van deze projecten is ‘De stadsbomen van Apeldoorn’. Imca vertelt over de inhoud van het project, haar werkwijze en samenwerking met Apeldoorners en over het verwachtte eindresultaat.
Hoe is dit idee ontstaan?
“Daar ben ik op gekomen omdat ik in de omgeving van Apeldoorn al veel bomen heb gefotografeerd. Meestal in de wintermaanden. In de winter keer ik altijd een soort van naar binnen. Voorheen had ik last van winterdepressies en ik merkte dat ik er blij werd om met mijn camera de natuur in te gaan om foto’s te maken. Dat heeft mij echt geholpen. De natuur is mooi en rustgevend in de winter. Dus toen ik voor als stadsambassadeur werd gevraagd wist ik gelijk dat ik iets met de bomen in Apeldoorn wilde doen.”
Hoe ga je te werk?
“Al vrij in het begin kwam ik een oproep tegen voor een stadsbomen wandeling. Dat leek mij een tof begin dus meldde ik mij aan. Uiteindelijk heb ik met twee verschillende stadsbomen wandelingen meegelopen. Eén in de Maten en één in het centrum. Tijdens deze wandelingen ontdekte ik dat Apeldoorn een gemeente is met een nieuw bomenbeleid. Twintig jaar lang had Apeldoorn hetzelfde bomenbeleid. Nu zoeken zij meer contact met inwoners voor meer betrokkenheid en interactie. Ook zijn ze bezig om meer bewustwording onder inwoners van Apeldoorn te creëren over het belang van bomen. Dit leek mij zo tof dat ik wilde kijken of ik met de gemeente samen kon werken. Op dit moment ben ik in gesprek voor een reizende expositie over de bomen in de stad. Deze expositie zal dan niet alleen van mijn werk zijn, maar ook bestaan uit ingezonden werk door inwoners van Apeldoorn.”
Kunnen Apeldoorners meewerken aan het project?
“Ze kunnen op twee manieren betrokken zijn. Ik ben erachter gekomen dat het aantal bomen in Apeldoorn gelijk staat aan het aantal inwoners. Voor elke inwoner van Apeldoorn is er een boom. Ik heb een oproep gedaan op social media naar mensen met een speciale boom in Apeldoorn. Zo ging ik op zoek naar de favoriete boom van iemand, of juist een boom die iemand irritant vindt of een boom met een verhaal. Hier kwamen heel veel reacties op. Deze bomen ga ik in de komende twee jaar bezoeken en portretteren.”
“Het idee is dat er een oproep komt waarin mensen gevraagd worden een foto in te sturen van een speciale boom. Een jury zal hieruit een selectie maken op basis van verschillende categorieën. Die categorieën hebben te maken met de functies van de bomen. De ingezonden foto’s worden hier dan onder verdeeld. Als expositie zie ik voor me dat een houtkunstenaar een installatie bouwt waarin we kunnen exposeren op verschillende plekken in Apeldoorn.”
“Maar goed, op dit moment zit dit nog in de fase van oriënterende gesprekken. De gemeente is in ieder geval al wel enthousiast. Vervolgens zal er nog een plan geschreven moeten worden zodat er budget vrij gemaakt kan worden. Er zal toch geld gezocht moeten worden. Daar is dit onderdeel van het project ook wel afhankelijk van. Maar ik geloof er in dat het gaat lukken.”
Wat kunnen we verwachten van het eindresultaat?
“Het langst durende project binnen het project ‘Bomen’ gaat over een herinneringsboom. Deze boom is geplant door gemeente Apeldoorn van groenvoorziening ter ere van een jonge collega Eric die is overleden aan kanker. Ter nagedachtenis aan hem is er een Amberboom geplaatst in het Matenpark. Het is nu nog een jong boompje, maar over twee jaar zal deze er totaal anders uit zien. Elke twee weken maak ik een foto van deze boom om de groei vast te leggen. Al die foto’s ga ik uiteindelijk als verschillende lagen op elkaar liggen zodat je, in één beeld, die groei en ontwikkeling ziet, inclusief verschillende seizoenen. Dit eindwerk zal als symbool zijn voor alle herinneringen aan Eric.”
“Daarnaast fotografeer ik diverse bomen eenmalig. Tot nu toe heb ik twee bomen geportretteerd. Eén hiervan is een boom in het Sprengenpark. Het is de enige geelhout in Apeldoorn en hij is echt prachtig. Ik was er in de herfst en hij was super groot en geel tussen al het groen. Ik heb de foto gemaakt met een spiegel om de schoonheid van de boom te portretteren.”
“Zo zijn er nog veel meer bomen waar ik de komende twee jaar langs ga. Bijvoorbeeld een holle boom en een boom in het stadspark die met name heel bijzonder is door de wortelgroei. Ook de boom in het centrum aan de Deventerstraat wil ik vastleggen. Die staat ergens tussen allerlei bebouwingen. Mijn eerste tip ging over de omgewaaide boom in het Oranjepark die bijna een jongen heeft geraakt. Die boom staat er niet meer, maar wordt wel opgenomen in het project.”