Apeldoorn kent vijf culturele stadsambassadeurs, wie zijn ze en wat doen ze?

Donderdag 8 december 2022

Door Nikki Vredenberg

Sinds 2009 kent Apeldoorn diverse culturele stadsambassadeurs. Deze ambassadeurs zijn zelf niet altijd zichtbaar, maar hun werk kom je des te meer tegen. Wie zijn ze nou eigenlijk en wat doen ze? Peter Messerschmidt is wethouder cultuur. Dat betekent dat de stadsambassadeurs onder zijn portefeuille vallen. Stadsambassadeurs zijn onderdeel van de Apeldoornse cultuur. Messerschmidt vertelt over de ambassadeurs en hun functies.

De ambassadeurs

Apeldoorn telt op dit moment vijf stadsambassadeurs: dichter Herman Kattemölle, fotograaf Imca Schoots, stadsrapper Marco Nimani, organist Toon Hagen en beiaardier Boudewijn Zwart. Wethouder Messerschmidt vertelt dat hier bewust voor gekozen is: “Alle ambassadeurs bestrijken een andere doelgroep. De stadsrapper bereikt toch andere inwoners dan de stadsorganist. Dan hebben we het bij de rapper sneller over jongeren en bij de organist komen eerder wat oudere inwoners luisteren.”

Het belang van cultuur

Messerschmidt noemt cultuur een toevoeging aan iemands leven. Hij benadrukt dat je cultuur in veel vormen kan beleven: “De één wordt blij van muziek, de ander van een foto en weer iemand anders kijkt liever naar een schilderij of een beeld.” Hoewel de stadsambassadeurs hun werk redelijk onopvallend doen, hebben ze invloed op de beleving in en van Apeldoorn. Soms besef je als inwoners niet dat wat je ziet of hoort van een van de stadsambassadeurs komt. “Maar als het er niet is, dan missen ze het wel. Zoals de muziek van stadsbeiaardier elke maandagochtend op de markt. Die zorgt regelmatig voor een glimlach op de gezichten van bezoekers op de markt. “Stadsambassadeurs brengen mensen in Apeldoorn op een laagdrempelige manier in contact met cultuur,” aldus de wethouder.

Selectie van de ambassadeurs

De beiaardier is een vaste functie, de andere ambassadeurs worden gekozen door een onafhankelijke commissie. Zodra de termijn van een ambassadeur nadert, wordt er een oproep geplaatst in de lokale media. Mensen die de ambitie hebben kunnen zich aanmelden en dan volgt een sollicitatieronde. De begeleidingscommissie draagt een ambassadeur voor, maar het college benoemt de uiteindelijke ambassadeur. De wethouder vindt het leuk om persoonlijk contact te hebben met de ambassadeurs: “Laatst kwamen alle ambassadeurs lunchen. Het was voor mij leuk om hen en hun werk beter te leren kennen maar zo konden zij ook onderling elkaar leren kennen en ervaringen uitwisselen. Die jaarlijkse lunch houden we erin.”

De ambassadeurs worden voor een vaste termijn gekozen. Bij de meesten is dat twee jaar, maar wethouder Messerschmidt vertelt dat die termijn soms te snel voorbij gaat: “Stadsdichter Herman Kattemölle kreeg in zijn periode als stadsdichter al snel te maken met corona. We hebben zijn periode met een jaar verlengd zodat hij zijn plannen nog kon uitvoeren.”

Een levendige stad

Culturele stadsambassadeurs horen voor wethouder Messerschmidt bij een levendige stad. Toch lijken veel Apeldoorners de stadsambassadeurs niet (bewust) te kennen. Volgens de wethouder ligt dat aan hoe je zoiets beoordeelt: “Als je mensen op straat vraagt of zij de klanken van het orgel in de Grote Kerk wel eens hebben gehoord, dan zullen ze dat bevestigen. Als je dan vraagt wie dat bespeelt, dan weten veel mensen dat niet.” Messerschmidt benadrukt dat het meer gaat om wat de ambassadeurs teweeg brengen dan om hun persoonlijke bekendheid: “Zij dragen bij aan de levendigheid. Ze brengen mensen in contact met cultuur, vaak op onverwachte plekken en bezorgen hen regelmatig een glimlach.” “Toch”, gaat hij verder, “zal het mensen opvallen als het werk van de ambassadeurs wegvalt. Als het carillon niet speelt of je nergens in de stad gedichten tegenkomt.”

Hoe herken je de ambassadeurs?

Misschien ben je onlangs langs het brugwachtershuisje aan de Deventerstraat gereden. Hiervoor heeft stadsdichter Herman Kattemölle een gedicht geschreven dat niet alleen in het kunstwerk is verwerkt, maar ook naast het huisje te lezen is. Ben je in de maand november onder de tunnel bij het station gereden? Grote kans dat je toen de eindexpositie van de vorige stadsfotograaf, Sven Scholten, hebt gezien.

Benieuwd naar de stadsambassadeurs en naar hun projecten? Blijf ons volgen. Heb je vragen voor of over de ambassadeurs? Stuur een mail naar redactie@apeldoorndirect.nl en wie weet zie je jouw vraag terug in één van de toekomstige artikelen.

Over Peter Messerschmidt:

Peter Messerschmidt is een geboren en getogen Apeldoorner. Hij woonde voor studie een aantal jaar buiten Apeldoorn, maar keerde snel daarna weer terug. Hij werd wethouder omdat hij graag iets terug wilde doen voor zijn woonplaats. Een groot deel van zijn leven is hij al actief als vrijwilliger. Naast zijn banen in het bedrijfsleven leverde hij altijd een bijdrage aan maatschappelijke organisaties. Om zijn maatschappelijke betrokkenheid is hij de politiek in gegaan. Hij beschouwt het als een grote eer dat hij de functie van wethouder mag bekleden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!