Stadsplan: de Binnenstad

Vrijdag 17 december 2021

Door Tim Uilen

De binnenstad is een plek waar altijd veel aan de hand is en waar ook veel gaat veranderen. Voor fietsers, voetgangers, automobilisten en gebruikers van het openbaar vervoer staat er veel op de planning. Ook ondernemers, bewoners en bezoekers in onze stad zullen veranderingen gaan merken. Maar wat gaat er veranderen? En waarom? Dat vroeg ik me af en daarom kijk ik elke 2 weken naar een gedeelte van Apeldoorn waar veel op de planning staat. Gewijzigde verkeerssituaties, nieuwe bouwprojecten en andere ontwikkelingen zullen allemaal besproken worden in Stadsplan. Deze week kijken we naar de ontwikkelingen in de binnenstad. Eerder hebben we al veel verschillende straten en wegen in het centrum behandeld, denk bijvoorbeeld aan de Kapelstraat, Kalverstraat of Stationsstraat, maar in andere delen van onze binnenstad staan er ook dingen op de planning. Daar kijken we vandaag naar.

Hertzberger Park

Eindelijk, er gaat iets gebeuren in het oude Centraal Beheer kantoor. Ontwikkelaar Certitudo werkt nogmaals aan een haalbaar plan voor dit iconische gebouw. Eerder bleek dat het lastig was om een plan te maken binnen bepaalde afspraken die gemaakt waren met de gemeente. Het pand heeft grote ruimtes die lastig te vullen zijn met woningbouw en soms ook niet genoeg daglicht krijgen. Daarnaast moet er veel gedaan worden om de brandveiligheid goed te krijgen. Dat waren de problemen bij de plannen van 2018 en sindsdien is er niet veel gedaan. Recentelijk zijn er veiligheidscamera’s en hekken rondom het gebouw gezet, mede om vernieling te voorkomen. Ook is duidelijk dat woningbouw in het originele kubus-gebouw niet mogelijk is, iets waar wel op gerekend was. Welke kant de nieuwe plannen opgaan is dus nog niet duidelijk, maar het doel van ontwikkelaar Certitudo en de gemeente is om volgend jaar een overeenkomst te sluiten over de plannen.

Dat er eindelijk iets gaat gebeuren, ondanks dat het misschien niet is wat er gehoopt werd, ligt goed bij de omwonenden. “Hoe het er momenteel uitziet kan natuurlijk niet”, stelt Mark, die aan de Nieuwendijk woont. “Ik fietste er elke dag langs en nu laat ik mijn hond er uit. Het gebouw ziet er met de dag slechter uit, het is dus wel tijd.” Dat het pand al sinds 2013 leegstaat en er nu pas iets aan de horizon ligt vindt Mark niet zo erg. Wel moet de gemeente volgens hem van dit project leren. “Hopelijk zorgen de reacties ervoor dat de gemeente ook andere leegstaande gebouwen aan gaat pakken. En natuurlijk wel een stuk eerder dan dat hier het geval is.”

Gekleurde gebieden laten alleen het plangebied zien, niet eventuele grootte en hoogte van ontwikkeling. De video is beter te bekijken op fullscreen.

Woningbouwontwikkelingen

Naast Hertzberger Park is er nog een project in een al lang leegstaand gebouw, namelijk Westpoint. We schreven een artikel over de werkzaamheden die in het pand bezig zijn en het feit dat ze door blijven gaan. Het pand, waar vroeger een stadskantoor in zat, staat al een tijdje leeg en heeft al veel last gehad van krakers. Daarnaast bleken omwonenden niet blij te zijn met de plannen die er lagen, het duurde dus even voordat er iets lag waar de gemeente mee doorging. Er zullen 94 appartementen in het gebouw komen voor zowel sociale als middenhuur, de woningen zullen tussen de 60 en 90 vierkante meter zijn. Momenteel is de ontwikkelaar bezig met sloop- en stripwerkzaamheden, wanneer de appartementen klaar zullen zijn is nog niet duidelijk.

Toch staan er nog meer woningen op de planning. “Ik vindt het heel goed”, zegt René, die aan de Hoofdstraat woont. “Lijkt me prima als er meer mensen in de binnenstad gaan wonen. De plannen die ik tot nu toe heb gezien zullen de omgeving een mooie mix van nieuwbouw en oudere woningen geven.” Zowel aan de van Huutstraat en de Brinklaan komen er nieuwe ontwikkelingen. De van Huutstraat zal nu het thuis worden van 14 ‘drive-in-woningen’ en 5 stadsvilla’s, het zijn luxe woningen die ook in een veel hoger prijssegment beschikbaar zijn. De nieuwbouw wordt gerealiseerd op de voormalige locatie van het Sportfondsenbad.

Ook schreven we eerder over ontwikkelingen langs de Brinklaan, waar in totaal 175 woningen worden gebouwd of gerenoveerd. Het oude kantoorgebouw de Brinkhof wordt gerenoveerd en momenteel worden er al een aantal van de 80 appartementen op de markt gezet. Verder gaat het oude Stimenz gebouw op de schop, zodat er plaats is voor 18 appartementen en 2 penthouses. Als laatste worden er op het parkeerterrein aan de Ruyterstraat, naast de Nieuw-Apostolische Kerk, 75 appartementen gerealiseerd. Alleen kan niet iedereen in deze appartementen gaan wonen, ze worden namelijk gebouwd voor studenten van het Wittenborg.

Mis je een project of ontwikkeling?

Denk je bij ontwikkelingen in de binnenstad aan bijvoorbeeld de van Berlo-locatie, de herontwikkeling van het Stationsgebied of de wijzigingen in het verkeer? Bijna alle ontwikkelingen in het centrum hebben we in eerdere delen van Stadsplan behandeld, je vindt ze hier.

Heb jij ook een mening over veranderingen die in de binnenstad plaatsvinden? Laat jezelf dan horen door jouw mening te delen in de reacties op Facebook of door een mail te sturen naar redactie@apeldoorndirect.nl.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Stadsplan
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!