Stadsplan: Laan van Osseveld en Laan van Erica

Vrijdag 7 januari 2022

Door Tim Uilen

Apeldoorn is een plek waar altijd veel aan de hand is en waar ook veel gaat veranderen. Voor fietsers, voetgangers, automobilisten en gebruikers van het openbaar vervoer staat er veel op de planning. Ook ondernemers, bewoners en bezoekers in onze stad zullen veranderingen gaan merken. Maar wat gaat er veranderen? En waarom? Dat vroeg ik me af en daarom kijk ik elke 2 weken naar een gedeelte van Apeldoorn waar veel op de planning staat. Gewijzigde verkeerssituaties, nieuwe bouwprojecten en andere ontwikkelingen zullen allemaal besproken worden in Stadsplan. Deze week kijken we naar de ontwikkelingen bij de Laan van Osseveld en Laan van Erica. De afgelopen periode hebben we al veel aandacht besteed aan de tunnel die onder de Laan van Osseveld gaat komen, maar er is in dit gedeelte van Apeldoorn nog meer aan de hand.

De Voorwaarts

Zowel de Laan van Osseveld als de Laan van Erica hebben winkelmogelijkheden tot hun beschikking. Aan de Laan van Erica ligt De Voorwaarts; het gebied heet al heel lang zo, maar staat sinds 2008 bekend als de plek waar Omnisport staat. In 2014 werden aan dit complex een aantal winkels toegevoegd, waaronder de Mediamarkt, Decathlon en Burger King. Momenteel zitten er ook de JYSK, Daka, Keuken- en Sanisale, Prénatal en ToyChamp. Op de plek waar vroeger de Americahal stond, kwam na jaren speculatie eindelijk de Hornbach. Aan de komst van de bouwmarkt zaten ook een aantal verkeerswerkzaamheden verbonden.

Toch bleek de komst van de winkel niet bij iedereen in de smaak te vallen. “Ik heb geen problemen met de Hornbach, ik vind het een prima winkel”, zegt Wesley, die aan de andere kant van het spoor aan de Houtsnijdershorst woont. “Het is alleen wel zo dat de felle lichten niet uitgaan, waardoor ik er ’s avonds last van kan hebben. Het felle witte licht is gewoon net iets anders dan bijvoorbeeld een lantaarnpaal. Daarnaast is het ook wel jammer dat de Amerikahal gesloopt is. De Hornbach had ook naast de Amerikahal op dat lege stuk grond kunnen komen.” Op het lege stuk grond waar Wesley het over heeft zou in 2014 een vergelijkbare ontwikkeling komen als die naast het Omnisport. Dat is er toen niet van gekomen en het terrein staat momenteel nog steeds leeg.

Gekleurde gebieden laten alleen het plangebied zien, niet eventuele grootte en hoogte van ontwikkeling. De video is beter te bekijken op fullscreen.

Winkelcentrum ’t Fort

De winkelmogelijkheid aan de Laan van Osseveld is ’t Fort. Het winkelcentrum werd in 2001 opgeleverd, sommige winkels zaten al wel iets eerder op hun plek. Vorige jaar vierde ’t Fort daarom ook het 20-jarige jubileum. Aangezien de leeftijd van dit woon- en winkelcomplex gaat de gemeente het een beetje extra aandacht geven. Zo is er in het voorjaar van 2020 al op meerdere plekken groen toegevoegd, iets wat dit jaar voortgezet wordt. De gemeente wil extra groen toevoegen om een beter straatbeeld te creëren, maar ook om ervoor te zorgen dat de omgeving niet te warm is. Misschien is dat nu niet het geval, maar in de zomerperiode kan een versteende plek gewoon te heet worden. Een groene omgeving zorgt ervoor dat je minder last zal hebben van dit soort hoge temperaturen.

Andere ontwikkelingen

We schreven een paar weken terug over de appartementen die aan het kruispunt van de Deventerstraat en de Laan van Osseveld komen. Woningcorporatie De Goede Woning werkt momenteel aan een herziening van het bestaande bestemmingsplan. Er waren namelijk wel plannen om hier woningen te bouwen, alleen is dat er nooit van gekomen. Of de appartemententoren er ook echt gaat komen is dus nog even de vraag, als dit wel het geval is dan zullen de woningen binnen de sociale huursector vallen. De Goede Woning hoopt dit jaar te beginnen met bouwen.

Als laatste nemen we toch nog even een kijkje naar de werkzaamheden aan de Laan van Osseveld, ondanks dat we er eerder ook over schreven. Het zal voor omwonenden en andere gebruikers van de spoorwegovergang namelijk wel een verkeershinder zijn. Normaal is het 1 van de drukste delen in Apeldoorn als het om verkeer gaat, dus dat punt voor een jaar dichtgooien is nogal wat. Alleen kijken sommige mensen ook naar de toekomst. “Je hoeft in 2023 dan niet meer te stoppen, je blijft gewoon rijden”, vertelt Henk. Hij woont naast Het Kasteel en neemt dagelijks de auto richting zijn werk in Apeldoorn Noord. “Ik blijf hopelijk nog wel een tijdje bij mijn huidige werkgever, dus in de toekomst kan ik wel goed gebruik maken van de tunnel.” Voor de komende periode kijkt Henk even welk vervoermiddel hij gebruikt om zijn werk te bereiken. “Fietsen kan best makkelijk, het openbaar vervoer is een optie of ik rij gewoon even om met de auto.”

Heb jij ook een mening over ontwikkelingen die in Apeldoorn plaatsvinden? Laat jezelf dan horen door jouw mening te delen in de reacties op Facebook of door een mail te sturen naar redactie@apeldoorndirect.nl.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Stadsplan
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!