Stadstuin in Havenpark is een blijvertje

Woensdag 9 mei 2018

Door Redactie

Eigen foto

Wat begon als een mogelijk tijdelijk project, is inmiddels een blijvertje geworden. Havenpark bevat sinds 2015 een bruisende biologische stadstuin die bovendien een maatschappelijk functie vervult. Tijd dus om de toekomst veilig te stellen met een crowdfundingsactie.

Een stuk braakliggend grond in het groene Apeldoorn? Dat kon natuurlijk niet. In 2015 werd daarom begonnen met een biologische stadstuin in het Havenpark, waar nu langzaam maar zeker een nieuwbouwwijk verrijst. Maar de tuin blijft. ,,En daar zijn we maar wat blij mee. We merken dat we echt iets kunnen betekenen voor mensen’’, zegt Mart Nederhof van Groei & Bloei, een van de initiatiefnemers.

Want te midden van de tuin ligt bijvoorbeeld Ut Huusie, een ontmoetingspunt voor inwoners van Apeldoorn. Maar ook voor vrijwilligers en cliënten van Omnizorg, een organisatie die hulp biedt aan onder anderen mensen met een verslaving, psychiatrische problemen of die dakloos zijn geraakt. ,,Cliënten van Omnizorg helpen ons regelmatig en genieten daar ook van. Dat is prachtig om te zien’’, aldus Nederhof.

Met een tuin in het hartje van het centrum heeft Apeldoorn een uniek uithangbordje. Kinderen kunnen bijvoorbeeld met eigen ogen zien hoe fruit, kruiden en groente groeien. En de planten die ieder jaar uit de grond schieten zijn een pleisterplaats voor insecten, vogels en de o zo belangrijke bijen.

Maar om te blijven bestaan is geld nodig. Voor zaden, materialen, goede grond, bemesting, bomen, ga zo maar door. Maar ook helpende handen zijn welkom. Vandaar dat nu een crownfundingsactie is gestart op www.voorapeldoorn.nl en de campagne heet Bloeiend Havenpark Centrum: ,,We vragen hierbij de inwoners van Apeldoorn ons te steunen. Ons doel is 10.000 euro ophalen. Met dat bedrag weten we zeker dat we de komende jaren blijven bestaan en ons werk kunnen voortzetten. Niet alleen voor onszelf, maar voor heel Apeldoorn.’’

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!