Steeds meer haar wordt opgespaard voor Stichting Haarwensen

Vrijdag 18 november 2016

Door Redactie

Een jubileummaand voor Stichting Haarwensen in Apeldoorn. Vijf kaarsjes mogen de organisatoren uitblazen. Komende zondag, 20 november, is de 14de knipdag. In totaal werden er in Apeldoorn al 900 staarten gedoneerd, om pruiken van de laten maken voor kinderen met kanker of een andere medische oorzaak. En stoppen staat voorlopig niet op de planning.

Kees Groeneveld startte vijf jaar geleden met het initiatief in Apeldoorn. Nadat hij overleed aan de gevolgen van longkanker, pakte zijn familie het project op. Broer Dirk is trots op alle donaties tot nu toe. ,,Je ziet de mensen van steeds verder weg komen om haar te doneren, zelfs uit bijvoorbeeld Rotterdam of Enschede”, vertelt hij. ,,Op de website van de landelijke Stichting Haarwensen staat veel over ons en mensen zien dan dat we er altijd een hele ‘happening’ van maken tijdens de knipdagen. En we hebben altijd professionele kapsters om de staarten af te knippen en het haar daarna leuk in model te brengen.”

Wel merkt hij dat het erg uitmaakt waar en wanneer de knipdagen gehouden worden. ,,Het aantal staarten varieert erg; tijdens de knipdag in 2014 in Orpheus werden er 105 staarten afgeknipt, bij de knipdag afgelopen zomer op een camping in Hoenderloo waren dat er 29. Je ziet gewoon dat mensen minder snel spontaan komen doneren als het wat verder weg is. Dat zie je wel gebeuren op locaties centraler gelegen, zoals bij winkelcentrum de Oranjerie.” Groeneveld hoort bijzondere verhalen tijdens de knipdagen. ,,Zondag komt er bijvoorbeeld een meisje van 19 jaar oud langs die nog nooit haar haar heeft geknipt, behalve dat de puntjes zijn bijgewerkt. Ik ben dan ook heel benieuwd naar hoe lang haar staart is.”

Komende zondag, 20 november, wordt knipdag 14 dus gehouden. Deze is bij kinderdagverblijf Roezemoes aan de Soerenseweg 70 in Apeldoorn, van 10 tot 16 uur. De vlecht moet een minimale lengte van 30 centimeter hebben en mag niet geverfd zijn of grijs. Aanmelden kan via d.a.groeneveld@kpnmail.nl.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!