Stelt u zich eens voor: u bent zonder juiste papieren in een ander land terecht gekomen

Zaterdag 19 oktober 2013

Door StrangeArt

StrangeArt

Dan bent u in Nederland één van de naar schatting tussen de 75.000 en 180.000 ongedocumenteerde mensen én kinderen. Veel mensen zonder papieren (geen mens is illegaal) zijn arbeidsmigrant. Als arbeidsmigrant ben u waarschijnlijk geen gelukszoeker, maar slachtoffer van mensenhandel of uit armoede gedreven. Daarom stuurt u het meeste van uw verdiende geld naar uw achtergebleven familie.

Hoe is uw dagelijks leven? U bent continu bang en gestrest, want elk moment kunt u worden opgepakt om gevangen gezet te worden onder een zwaarder gevangenisregime dan bij criminelen het geval is. Daarom laat u zich liever niet zien. Misschien heeft u, ondanks een overvloed van voedsel alhier, toch honger, want u heeft alleen recht op eten en onderdak als u kind bent of zeer ernstig ziek. U heeft dus alleen eten en een dak boven uw hoofd wanneer iemand u helpt, of als u zwart werkt met een hoog risico om uitgebuit te worden. Als niemand u opvangt of illegaal een kamer wil verhuren, dan slaapt u buiten, of zwerft u in de hoop toch ergens een plekje binnen te vinden. Elke nacht weer spannend. Sommige vrouwen regelen een dak boven het hoofd met seks. U heeft 59% kans op een slechte gezondheid. Hoogstwaarschijnlijk heeft u ook ernstige psychische klachten. U heeft weliswaar recht op basale medische zorg, maar wordt toch vaak weggestuurd door de arts of baliemedewerker, ook als u levensbedreigend ziek bent.

Door het onthouden van recht op bed-bad-brood worden ongedocumenteerde mensen als het ware uitgerookt. De menselijke waardigheid is in het geding. Niet alleen de waardigheid van de ongedocumenteerde, maar ook de waardigheid van degen die voor de misstanden in het vreemdelingenbeleid verantwoordelijk zijn.

Citaten van Caroline de Groot, straatjurist in Amsterdam, bron: Protestantse Diaconie Amsterdam. Verantwoording: beter kan ik het niet schrijven.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!