Stichting Moviera pakt huiselijk geweld aan, hoe werkt dat?

Dinsdag 14 september 2021

Door Carla van Vliet

Waar kun je heen als je, in je eigen huis, je niet meer veilig voelt? Wat moet je als je tienermoeder bent en je wordt thuis niet opgevangen? Wat nou als een loverboy jouw leven beheerst? Zaken als partnergeweld, ouderenmishandeling, stalking en mensenhandel zijn problemen die Stichting Moviera aanpakt. Moviera wil veiligheid in gezinnen en relaties duurzaam herstellen, kans op herhaling van geweld en misbruik verkleinen en werkt aan herstel om terugval te voorkomen. Over dit mooie en ook moeilijke werk gaan we in gesprek met Adri van Apeldoorn. Zij is vrijwilligerscoördinator en vertelt enthousiast over haar werk bij Moviera.

Hoe werkt jullie opvang?

“Moviera is actief in Utrecht en Gelderland, en heeft opvanglocaties in Utrecht-centrum, Oosterbeek, Nijmegen en Apeldoorn. In overleg met de bureaudienst wordt bepaald in welke opvang cliënten terecht komen, dat is wel afhankelijk van de veiligheidssituatie en de omstandigheden waarin de cliënt zich bevindt. Vervolgens wordt in de analysefase een veiligheidsplan opgesteld en bekeken welke acties ondernomen moeten worden. Als het niet mogelijk is de situatie thuis te herstellen, wordt in de daaropvolgende maanden samen met de hulpverlener bekeken in welke gemeente de cliënt in aanmerking komt voor een eigen woning. Let op: lang niet alle gevallen van huiselijk geweld leiden tot opname in onze opvang. Wij bieden ook veel ambulante hulp en trajecten, zoals Take A Break en Samen Geweldloos Verder. Daarnaast kan ervoor gekozen worden om cliënten tijdelijk bij familie, vrienden of bijvoorbeeld in een hotel te plaatsen om ‘de druk van de ketel te halen’. “

Wat is doorgaans het meest voorkomende probleem?

“Huiselijk geweld treft alle lagen van de bevolking. In de opvang zien we vooral vrouwen die doordat zij financieel afhankelijk zijn van hun partner en vaak de zorg dragen voor de kinderen, zelf geen uitweg zagen. Een groot deel van onze cliënten komt via verwijzers zoals huisartsen, scholen of medewerkers van de gemeente bij Moviera terecht. Omdat er zoveel vormen van geweld zijn en grenzen ook onbewust overschreden kunnen worden, richt Moviera zich sterk op preventie. Om potentiële slachtoffers, maar ook buren en bijvoorbeeld leraren, bewust te maken van de signalen van huiselijk geweld.”

Hoe gaat het er bij de opvang in Apeldoorn aan toe?

“We hebben hier 19 units waar mensen kunnen verblijven. Hier worden vrouwen, veelal met kinderen, opgevangen. Er is een gezamenlijke huiskamer waar altijd een gastvrouw aanwezig is, een professionele kracht. Daarnaast is er behalve hulpverleners ook een vrijwilliger die de gastvrouw ondersteunt. Ze drinken koffie, praten en proberen het allang verloren vertrouwen terug te winnen. Al onze vrijwilligers ondergaan een serieuze screening hoor, hier ligt namelijk zoveel gevoeligheid. Best bijzonder is dat we hier ook mannelijke vrijwilligers hebben. De 1e week werd 1 van de mannen niet eens aangekeken door de vrouwen. Maar beetje bij beetje ging het beter, door zijn houding, zijn toegankelijkheid, door open vragen te stellen of door er gewoon te zijn, won hij langzaamaan het vertrouwen en is nu een vast praatmaatje geworden. In Utrecht is er ook een speciale mannenopvang.”

Dus als vrijwilliger moet je goed kunnen praten?

“Niet altijd. In Oosterbeek was een dringende behoeft aan een chauffeur. Er wordt nogal wat verhuisd binnen onze organisatie, dat begrijp je. Soms moet iemand naar het ziekenhuis en heeft zelf geen vervoer. Daarom hebben we een oproepje gedaan en er reageerde een gepensioneerde man. Hij is heel zorgvuldig het traject ingestapt. Hij vroeg ook zelf aan de vrouwen: ‘Zijn jullie bang voor mij?’. De vrouwen gaven aan eerder bang te zijn voor jongere mannen. En dan pakt zo’n stukje praktische hulpverlening heel goed uit. Kijk, de vrijwilligers vormen de brug terug naar ‘buiten’. Of ze nu helpen met de financiën, meegaan naar de Voedselbank, muziekles geven aan kinderen, alles is er op gericht om zelfvertrouwen en veiligheid te bieden. Dit helpt om weer een zelfstandig leven te kunnen opbouwen.”

Hoelang mag je bij Moviera blijven en wat dan?

“Dit hangt af van de situatie van de client, het vervolgtraject en de wachttijd van een geschikte woning. En dan volgt er nazorg. Vaak blijft de vaste vrijwilliger nog een tijd verbonden, dat vinden beide partijen fijn. Gelukkig hebben we momenteel 60 vrijwilligers die we kunnen inzetten.”

Ik las: ‘in 2020 zijn er bij Moviera 220 noodbedden gebruikt waarvan 150 door kinderen’!

“Het zou bijna een reden zijn om met dit werk te stoppen, met kinderen werken is zo intens verdrietig, maar aan de andere kant ook juist iets om voor te vechten. Vroeger ging het alleen om de moeders, zij werden immers mishandeld, maar nu hebben we veel meer door wat voor een impact het op de kinderen heeft. Het zien van huiselijk geweld heeft hetzelfde effect als het ondergaan! Daarom doen we nu meer aan kinderbegeleiding en gezinsbegeleiding. Met behulp van vrijwilligers laten we de kinderen ook meer kind zijn, gewoon lekker spelen zonder bijbedoelingen.”

Wat maakt het werken hier zo leuk?

“Ik vind het mooi om hier te werken met de vrijwilligers. Zij motiveren mij en dat is een meerwaarde.  Er is een leuke en interessante samenwerking met het team. En ik ben best trots op het feit dat wij de eerste organisatie zijn die de inzet van vrijwilligers op deze manier geborgd heeft.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!