Stop de plastic soep, recycle je drankverpakkingen

Donderdag 20 september 2012

Door advertorial

Steeds vaker horen we erover: de plastic soep. Enorme hoeveelheden plastic afval die ronddrijven in onze oceanen. Niet alleen grote stukken, maar voornamelijk piepkleine deeltjes die onderdeel van het water zijn gaan uitmaken. In het noordelijke gedeelte van de Stille Oceaan beslaat deze plastic soep al een gebied dat twee keer zo groot is als de Verenigde Staten; een beangstigende gedachte nietwaar?

Er is niet één verantwoordelijke aan te wijzen voor de bestaande plastic soep. De oceaan is van niemand en je kunt niet achterhalen vanuit welk land de plastic deeltjes komen. De consument legt de verantwoordelijkheid bij de producent “het is jouw materiaal” en de producent bij de consument “ik heb niet gezegd dat je het van je af moet gooien”. De discussie is lang en ingewikkeld, maar één ding staat als een paal boven het oceaanwater: elke dag komt er meer plastic bij.

Wat we nú kunnen doen is zorgen dat deze toestroom stopt. Ieder op zijn eigen manier. Het bedrijf waar ik voor werk – Tomra Systems – verkoopt de automaten aan supermarkten waar je je lege flessen en kratten inlevert. Op basis van ons werk hebben we besloten om ook een flessenautomaat in onze kantine te plaatsen voor kleine plastic flesjes en blikjes. Zo zorgen we ervoor dat het materiaal goed hergebruikt wordt en niet via omwegen alsnog in ons milieu belandt. Op de automaat draait een loterijprogramma met waardebonnen, zodat inleveren iedere keer weer verrassend is. Misschien is dit systeem voor andere bedrijven ook interessant, om gezamenlijk te strijden tegen plastic soep en om uiting te geven aan duurzaam beleid.

Interesse? Stuur dan een mailtje naar info@tomra.nl of bel naar (055) 599 88 44.

Meer lezen over plastic soep? Neem eens een kijkje op www.plasticsoupfoundation.org.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!