Stroomkasten met een historisch verhaal

Maandag 10 oktober 2022

Door Nikki Vredenberg

Er zijn achttien ontwerpen gekozen voor de stroomkasten in Apeldoorn. Een tijd terug schreven we al over de zoektocht naar kunstenaars. Wij waren benieuwd naar de status van dit project en gingen op onderzoek uit.

Kunst in alle vormen

Uiteindelijk zijn er 76 ontwerpen door 32 lokale kunstenaars ingezonden. Hier zaten de meest uiteenlopende kunstvormen tussen: van foto’s tot tekeningen en van dichtregels tot collegestukken.

Het jury oordeel

De selectieprocedure begon op 20 september toen de inwoners jury plaatsvond op het Stadhuis. De 76 ontwerpen werden geëxposeerd waarbij de Apeldoornse inwoners, die zich aangemeld hadden als jurylid, konden stemmen op hun favoriet. In totaal hebben we meer dan honderd inwoners gestemd. Een dag later, op 21 september, kwam de vakjury bijeen, bestaande uit Jasper de Graaf (ACEC), Stefan Rutten (CODA) en Bob Slinger (illustrator in Apeldoorn). Met de stemmen van de inwoners jury en het oordeel van de vakjury zijn voor achttien stroomkasten kunstwerken gevonden. Deze kunstwerken zijn momenteel in productie en worden deze week op de stroomkasten gewrapt.

QR Code

Elke stroomkast wordt voorzien van een QR code waarmee je op de website terecht komt die meer vertelt over de kunstenaar, het werk en het historische verhaal dat als inspiratiebron heeft gediend.

Elke maandag onze verhalen in de mail?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!