Tentoonstelling Ensor

Woensdag 15 januari 2014

Door Agenda

Marije Tolman


In deze tentoonstelling met tekeningen van Marije Tolman worden (jonge) bezoekers meegenomen in de duizelingwekkende fantasiewereld van kunstenaar James Ensor. Kinderen reizen aan de hand van prachtige illustraties over land en zee en ontmoeten rare wezens zoals musicerende zeedieren, dansende insecten, fabeldieren en gemaskerde figuren. Bovendien kunnen zij in het Kinderatelier hun verbeelding en creativiteit kwijt.

De illustraties die Marije Tolman maakte voor het boek Ensor, de grote maskerade zijn van 14 januari tot en met 8 september 2014 in CODA Museum te bewonderen. Deze tentoonstelling laat niet alleen de originele tekeningen zien, maar ook de (eind)illustraties die het boek net niet gehaald hebben omdat ze bijvoorbeeld te eng waren voor kleine kinderen. Door deze illustraties wel in de tentoonstelling te laten zien, worden kinderen zich bewust van de keuzes die Tolman voor haar boek gemaakt heeft.

De tentoonstelling wordt aangevuld met illustraties uit het dierenboek Springende pinguïns en lachende hyena’s van Jesse Goossens. Hierin beschrijft zij merkwaardige, grappige, bizarre en vreemde feiten over de meest uiteenlopende dieren. Tolman maakte bij deze ‘dierenweetjes’ prachtige fijn geschilderde en getekende illustraties die op humoristische en gedetailleerde wijze de eigenaardigheden van de dieren laat zien.

Ensor, de grote maskerade gaat over de kunstenaar Ensor die voor niets en niemand bang is en op avontuur gaat. In deze tentoonstelling wordt natuurlijk ook aandacht besteed aan James Side Eduard baron Ensor (1860-1949), een Belgische kunstschilder van het symbolisme die algemeen erkend wordt als de belangrijkste vernieuwer van de moderne kunst in België. In het Kinderatelier dat deel uitmaakt van deze tentoonstelling kunnen jonge bezoekers “selfies” maken en naar hartenlust knutselen, knippen, kleuren, plakken en natuurlijk ook maskers ontwerpen.

Meer informatie over deze tentoonstelling en de openingstijden vindt u op www.coda-apeldoorn.nl/ensor. Op www.marijetolman.nl vindt u meer over Marije Tolman.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!