Theatraal Design met 20×20 in de Gigant

Vrijdag 11 december 2009

Door Leo de Boer

De spelregels zijn eenvoudig. Je laat 20 slides zien. Elke slide staat 20 seconden op het doek en die voorzie je van commentaar. Tien Gelderse creatieven stonden gisterenavond op het podium van de Gigant tijdens de eerste 20×20 avond in Apeldoorn. Van net afgestudeerd tot gevestigd. De creatieven lieten prachtig werk zien aan het publiek. Maar wie oog had voor het theatrale karakter had een boeiende avond.

Want je staat als creatief toch op een podium en dat is toch wel even wat anders dan je portfolio doorbladeren voor een mogelijke klant. Je moet de aandacht vasthouden en het theatrale karakter goed uitbuiten. René van Haren deed dat letterlijk. In twintig scènes van twintig seconden zette hij een verbijsterende performance neer. Compleet met licht, acteurs, muziek, een hond en veel kabaal en smijtwerk.

Het andere uiterste was wel de net afgestudeerde creatief die het publiek haar worsteling toonde hoe haar kunstwerken tot stand kwamen. Haar twijfel over het werkelijk prachtige werk was voelbaar en de waarschijnlijk onbedoelde pijnlijke maar wel spannende stiltes benadrukten de schoonheid van haar tekeningen en installaties.

Veel creatieven vonden 20 seconden per slide nog best lang. Dat gold niet voor Tirza Verrips. Tijdens zijn wat omstandig intro waren eerste beelden alweer gepasseerd. Klassiek komisch. Erik Stehmann liet zijn boeiende fascinatie zien voor balonnen en balonkunst. Uiteindelijk leidt dat tot zijn Inflating Lights. Fraaie ballonlampen die door de warmte van de lamp door opstijgen.

Bizar was de presentatie van Nicolette Klerk. Haar wonderlijke overweging was om bij iedere slide het intenet adres van het ‘verwijzend beeldmateriaal’ te noemen. Dat leidde erg de aandacht af van haar slides en daar ging het toch om.

De tien creatieven lieten zien dat ze inspirerend werk kunnen maken. Maar ook presenteren is een belangrijk deel van je vak om je werk onder de aandacht te brengen en dat lukte iedereen niet even goed. Maar wie daar de charme daarvan inzag keek naar een extra geslaagde voorstelling. Ik zie dit evenement graag weer terug.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Kunst Muziek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!