Uitreiking Wilhelminaring 2013

Zaterdag 7 september 2013

Door StrangeArt

StrangeArt

De Wilhelminaring is een Apeldoornse prijs die twee jaarlijks wordt uitgereikt aan een vooraanstaand beeldend kunstenaar. Bij de prijs hoort een opdracht: het ontwerpen van een driedimensionale sculptuur. Deze sculptuur wordt in het Sprengenpark geplaatst. Hier kunt u trouwens ook de beelden van de zeven eerdere winnaars bewonderen.

De winnaar in 2013 is Hans van Houwelingen. Soms een controversiële beeldend kunstenaar. Maar wel een ontwerper die in gesprek gaat met de omgeving. Een gesprek wat soms zelfs leidt tot het niet maken van een kunstwerk (restauratie monument voor de gatarbeider in Rotterdam). En In 2005 werd een “Monument voor de Olympische winterspelen” niet uitgevoerd. Het voorstel om in een vijver een zilveren kist te plaatsen met in zilver bewaarde bloedmonsters van alle 2500 deelnemers viel niet in goede aarde.
Onderdeel van de prijs is ook een ring. De ring voor Hans van Houwelingen is ontworpen door Truike Verdegaal. Een prachtige ring (zie foto) met in de ring de verstandskiezen van Hans van Houwelingen (!). Over de ring (citaat website):

De maker van deze ring is de in Amsterdam werkende sierdaadontwerpster Truike Verdegaal (1965). Verdegaal werkt zowel vrij als in opdracht waarbij ze een eclectische stijl hanteert. Bestaande elementen en eeuwen oude goudsmidstechnieken combineert ze met gevoeligheid en durf.
De royale zegelring in sterling zilver en 18 karaats goud die Truike voor Hans van Houwelingen ontwierp bevat aan de bovenzijde twee van zijn verstandskiezen als ware het edelstenen. “De ring is bedoeld als gebruiksvoorwerp”, zegt zij. “Hans is een sterke persoonlijkheid. Hij zet zijn tanden in zijn werk, schuwt de discussie niet en gebruikt zijn intelligentie in de onderhandelingen met zijn opdrachtgevers om het beste resultaat te behalen. Daarbij slaan de stoppen soms door”.
Met deze ring kan van Houwelingen letterlijk een stempel drukken in zijn werk. Een afdruk van de kiezen in bijvoorbeeld klei kan je zien als een onvervalsbare handtekening. Verdegaal heeft hiermee van Houwelingen een uniek meesterteken geschonken. In een oud ijzeren zekeringenkistje kan het sieraad na gebruik ‘rusten’. Een betere plek gezien het bovenstaande is niet denkbaar.

En nu maar afwachten wat voor kunstwerk Hans maakt, de ring is in ieder geval prachtig. En voor eigenwijze controversiële personen heb ik een zwak

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!