Uniek, voor de tweede keer uitgevoerd, Nestelingen

Donderdag 10 maart 2016

Door StrangeArt

In het ACEC (verdieping Ereprijs) zondag 20 maart 16.00
(En weet je wat nou zo leuk is: Via allerlei kleine, ook privé-, fondsen is dit mogelijk gemaakt) 

Nestelingen is een bijzondere voorstelling waarin muziek, theater en poëzie zijn samengebracht. De tekst werd geschreven door de in Apeldoorn geboren en getogen dichter Mischa Andriessen. De tekst verweeft verschillende geschiedenissen. Die van een Joods-Hongaarse familie die uiteindelijk in Nederland terechtkomt. Die van Afrikaanse bootvluchtelingen. Daarnaast is er het verhaal van een man en vrouw die uit elkaar groeien, omdat zij verschillend met heden en verleden omgaan. En het verhaal van de personages op het toneel tezamen met hun bedenker, de schrijver, die ook op het podium zit.

Nestelingen gaat over kleine, persoonlijke geschiedenissen in relatie tot de grote geschiedenis en de actualiteit.  Nestelingen is een poëtisch en empathisch stuk. Het gaat deels over actuele problemen, maar het is geen pamflet. Hoe geeft iemand zijn betrokkenheid vorm? Dat is een essentiële vraag in het stuk. En ook: hoe ver kun je daarin gaan? De verwijdering tussen de man en de vrouw in het stuk komt ten dele voort uit de immense, voor de man niet te volgen betrokkenheid van de vrouw.

Nestelingen brengt poëzie, muziek en theater op een vanzelfsprekende manier bij elkaar. De muziek, waarvan een groot deel zelden of nooit in Nederland te horen is en die bovendien wordt gespeeld in de unieke bezetting: piano, viool, klarinet, gitaar, drums, ondersteunt en contrasteert de tekst. De muziek versterkt de thematische lijnen, benadrukt de ritmische en melodische kracht van de tekst. De muziek is zeer indringend.

Nestelingen wordt uitgevoerd door jonge, talentvolle en zeer gedreven acteurs en musici. Zij hebben allen een belangrijke rol gehad in de totstandkoming en uiteindelijk vorm van het stuk. De verschillende gebieden – theater, muziek, poëzie- zijn bij elkaar gekomen zonder hun eigenheid te verliezen. Dat maakt Nestelingen een heel bijzonder stuk en zorgt ervoor dat het voor de toeschouwer een onalledaagse ervaring is, die diepe indruk maakt.

Muziek: Béla Bartók – Contrasts, Arvo Pärt – Spiegel im Spiegel, Crime and the City Solution – Steal to the sea, Dejan Terzic – Traum im traum, Mihály Dresch – Füst, Zoltan Lantos – Minimal Parafrase
Uitvoerenden: Loes Dooren (viool), Ellen Schepers (piano), Heleen Oomen (klarinet), Steven Willemsen (elektrische gitaar), Tyl Piryns (slagwerk) Bas Hendrickx (spel), Eva Waterbolk (spel), Mischa Andriessen (tekst en spel).

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!