Utopia ben je zelf

Woensdag 22 januari 2014

Door EvaSiebelink

Eva Siebelink

De wereld is in beweging. Ik weet niet of ook jij het voelt, maar ik voel en zie het om mij heen. Het is voorspeld, maar het is door onszelf in gang gezet. Het is, denk ik, begonnen met de crisis en volgens mij is het einde nog lang niet in zicht.
De wereld zoals deze bestaat, verandert iedere seconde. Op het moment dat ik dit schrijf, tot het moment waarop jullie dit lezen, zijn er op microniveau alweer grote verandering. Dit gebeurt wereldwijd, maar ook op in ons prachtige Apeldoorn.

Er wordt gesproken over verharding en het verhufteren van de samenleving. Ik geloof er niets van. Wat ik om mee heen zie is verbroedering en samenhorigheid, inzet en vooruitstreven.  De azijnpissers onder ons zullen mij tegenspreken: voel je vrij.
Maar ik denk dat wij, mensen, steeds meer onze invloed zien in de samenleving. Het kan klein zijn: een middag helpen bij de voedselbank. Een biertje kopen voor een vriend die het moeilijk heeft. Een tweede kopje koffie kopen, voor iemand die je nooit ontmoet. Maar het kan ook groot zijn: wereldwijde bewustwording over hoe wij beter met onze planeet én met onszelf om moeten gaan.

En ik doe geen auditie voor het worden van predikant, maar ik geloof in de kracht van mensen. In positiviteit en in sámen verder komen. Spread the love is wat mij betreft het motto!
Bewust worden van je lichaam (voeding/beweging) maar ook van je geest (geluk/liefde), je wordt ermee doodgegooid toch? De magazines komen als paddenstoelen uit de grond. Happiness , bikram yoga, superfoods, geluk, mindfullness. Waren dit tien jaar geleden nog vreemde termen, nu weet iedereen waar het over gaat.

Het idee van het programma Utopia spreekt mij aan. Een samenleving die gecreëerd kan worden. Ik volg het ook op televisie. Jammer dat ik toch teleur wordt gesteld in deze commerciële uitbuiting van mijn idee van een Utopie. Maar volgens mij is er maar één manier om daar mee om te gaan. Niet gaan zitten zeiken over dit programma, maar beseffen: dat we nog niet bij de perfecte wereld zijn, en er werk aan de winkel is.

De transformatie die in gang is gezet, zal doorgaan. En ik hoop met een kleine positieve noot, in ieder geval één persoon te raken. Hopelijk ben jij dit! Vind je mij een zweefteef of voel je wat ik zeg? Laat me jouw mening weten, want ook daarin vind ik: iedere mening is goed.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!