‘Veilig Thuis’ doet goed werk, maar handelen ze integer?

Woensdag 3 januari 2018

Door Roelof Rump

Veilig Thuis is het advies- en meldpunt voor iedereen, die met (vermoedens van) huiselijk geweld en/of kindermishandeling te maken heeft of krijgt. Niet alleen voor slachtoffers en plegers, ook voor bezorgde omstanders en professionals.

Een onthutsende documentaire van het actualiteiten programma Zembla, liet een andere kant van dit instituut zien. Incomplete verslaglegging naar de kinderechter, ontlastende verklaringen niet noemen, suggestieve rapportage. Men schreef “als het ware” naar kindermishandeling toe. Waarheidsvinding was niet het doel. Ouders werden al bij voorbaat schuldig verklaard.
In de documentaire waren twee ouderparen aan het woord. Gelukkig mondige mensen die met behulp van een advocaat de suggestieve rapportage van “Veilig Thuis” konden weerleggen. De ouders kregen gelijk van de kinderrechter.

Als ouder iemand herinner ik mij “De Bolderkar” affaire uit 1988, uit Wikipedia:
De Bolderkar-affaire in 1988 had betrekking op vermeend seksueel misbruik, geconstateerd door een orthopedagoge bij medisch kinderdagverblijf De Bolderkar in Vlaardingen. De leiding van het kinderdagverblijf meldde dit bij justitie. Veertien kinderen werden bij de ouders weggehaald en uit huis geplaatst, terwijl de vaders werden opgepakt. Uiteindelijk ging iedereen vrijuit, omdat de bewijsvoering vrijwel uitsluitend was gebaseerd op de omstreden poppenmethode, waarbij gebruik werd gemaakt van speciaal ontwikkelde poppen met geslachtsdelen.

“Veilig Thuis”: U doet heel goed werk maar u heeft een naam te verliezen als u niet integer handelt (Tunnel visie?)?

Uitzending Zembla zelf zien: https://zembla.bnnvara.nl/nieuws/verdachte-ouders

Over de foto: een willekeurige opname, geen verband met dit artikel.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!