Veranderingen in de zorg en de gemeente gaat op pad

Zaterdag 29 november 2014

Door StrangeArt

© Strangeart

In 2015 verandert er veel in de zorg. Er wordt bezuinigd, de gemeente krijgt meer taken en voor individuele gevallen kan er veel veranderen. De gemeente is er druk mee. Eerst was er alleen aandacht voor het beleid en overleg met instanties, maar nu bent u aan de beurt. Er komen veel informatieve voorlichting bijeenkomsten. Mijn complimenten voor de gemeente voor de serie voorlichting bijeenkomsten die u organiseert. Geen bijeenkomsten voor organisaties, maar informatie voor diegenen die geconfronteerd worden met de veranderingen. Een paar dagen geleden was ik op zo’n voorlichtingsbijeenkomst. Een plek waar veel zorg wordt verleend: Mandela.

Heldere informatie, ruimte om vragen te beantwoorden. Had je een strikt persoonlijke – individuele vraag – dan kon je dat aangeven, je wordt dan op een later tijdstip teruggebeld.  Wat mij opviel was het “meedenken” van de bewoners. Bijvoorbeeld: Als ik een vrijwilliger heb, is die dan verzekerd. Een hele goede vond ik de “ouders-ruil”: Mijn ouders wonen in Rijswijk en kan ik niet dagelijks helpen. Als ik nu een oudere in Apeldoorn help, kan dan iemand in Rijwijk (wiens ouders in Apeldoorn wonen) mijn ouders helpen? Nog zo één: Maak een punten systeem waarmee je diensten kunt ruilen.

Een grote zorg voor enkelen was het volledig ontbreken van een netwerk, wie moet mij dan helpen. Dit ontbreken van een netwerk is een veelvoorkomende situatie van oude mensen, kinderen wonen ver weg en je kennissen overlijden.

Was er een minpuntje: jazeker. De gemeente heeft er alles aangedaan om “reclame” te maken voor deze bijeenkomsten. En wat deed Mandela: geen melding, geen aanplakbiljet, wel een aanplakbiljet dat er morgen klompendans was, maar deze oh zo  belangrijke bijeenkomst werd niet aangekondigd.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!