Verhalen achter minibiebjes: Yvonne Voorhorst

Zondag 11 december 2022

Door Nikki Vredenberg

Er zijn veel redenen om gebruik te maken van een minibieb. Je hoeft bijvoorbeeld geen geld uit te geven aan nieuwe boeken en als het om ruimte gaat kun je het boek nadat je het gelezen hebt weer terug in het minibieb zetten. Maar die minibiebjes staan er niet ineens. Iemand heeft erover nagedacht en vervolgens iets gedaan met dat idee. Waarom begint iemand een minibieb en hoe is het om een minibieb te hebben? In een interview deelt Yvonne Voorhorst leuke anekdotes over en ervaringen met haar minibieb.

Hoe is het idee ontstaan?

“Minibieb ’t Zonnetje is gestart aan de Zonnewende en inmiddels is die mee-verhuisd naar de Myrtillushof 36 in Apeldoorn Woudhuis.”

Wat maakt jouw bieb extra bijzonder?

“De minibieb is een kunststof tuinkast, waardoor je geen last hebt van mogelijke problemen als lekkage, vocht, klemmende deurtjes of ruitjes die kapot gaan. Ideaal als je ‘niet zo’n klusser’ bent. Omdat een simpele kast wel wat saai leek, besloten we om hem van decoratie te voorzien. En dan niet met een standaard sticker of een effen kleur, maar handbeschilderd op alle vier de zijdes. Alle afbeeldingen verwijzen naar periodes of gebeurtenissen uit mijn leven. Een waar zoekplaatje dus. Uit de foto’s kun je bijvoorbeeld ontdekken waar ik gewoond heb. Zo zie je de Martinitoren uit Groningen, de zon die verwijst naar toenmalige straatnaam Zonnewende en het Heerderstrand. Ook vind je heide en bomen, de locatie waar onze trouwfoto’s zijn gemaakt. Uit de geschilderde speeltoestellen kun je opmaken dat we kinderen hebben en met de dieren laat ik mijn meer ‘landelijke roots’ zien. Zo is er veel te ontdekken.”

“Dat een uitgebreid beschilderde minibieb weinig voorkomt blijkt wel uit de reacties van anderen, online of fysiek. Al zijn de boeken en het concept de hoofdzaak, het is erg dankbaar en leuk als mensen een opmerking over het uiterlijk van de minibieb geven.”

Ben je veel bezig met jouw Minibieb?

“Het starten van mijn minibieb kostte veel tijd (en behoorlijk wat geld): een Facebook pagina, oriënteren en aanschaffen van een kast, beschilderen, boeken verzamelen enzovoort. Als het eenmaal loopt bepaal je zelf hoeveel tijd je er in steekt. Je kunt het volledig op zijn beloop laten: het ordenen, de kwaliteit en de variatie aan boeken. Maar je kunt ook dagelijks de boeken netjes recht zetten, frequent de boeken wisselen, donaties halen, boekwensen vervullen en meedoen op ‘speciale dagen’ (dag van de minibieb, moeder/vaderdag, Koningsdag enz). Lekker flexibel dus. Ik vind het zelf wel leuk om er actief mee bezig te zijn, maar met werk en een gezin is tijd regelmatig schaars. Dus in drukke periodes laat ik het wat meer op zijn beloop.”

Wat vind je zo leuk aan het hebben van een minibieb?

“Minibiebhouders (en lezers) voelen aan als een community. We hebben contact met elkaar, wisselen boeken uit en bieden hulp wanneer nodig. Dezelfde hobby geeft vaak snel een klik. Daarnaast haal je veel voldoening uit de blije gezichten, uitleg geven over het concept, vaste bezoekers, vervulde boekwensen en vind ik soms wel eens een kaart, tekening of chocolaatjes in de brievenbus als bedanktje.”

“Apeldoorn heeft een groot netwerk van minibiebjes, de ruim 100 kastjes staan op een speciale Google Maps: handig om te navigeren. Daarnaast zijn er speciale wandel- en fietsroutes gemaakt die je langs diverse minibiebs en bezienswaardigheden leiden.”

Heb je verrassende dingen meegemaakt?

“Echt van alles. Een pakketbezorger heeft er eens en pakketje in gedaan toen ik niet thuis was. Hierin zat het cadeautje voor de babyshower van een vriendin. Vervolgens heeft iemand het meegenomen. Er worden echt prachtige donaties gedaan, boeken voor alle leeftijden. Een extra reden voor onze verhuizing. Nu heb ik in de garage een enorme boekenkast met voorraad. Ook zijn er wel eens beginnende, volwassen lezers geweest, die om eenvoudige boeken hebben gevraagd om hen te helpen bij het leren lezen. Voor diverse ouderen blijkt een bezoek aan minibiebs een dagelijks/wekelijks uitje, om zo toch regelmatig de deur uit te komen.”

“Helaas is het fenomeen ‘minibieb’ nog steeds relatief onbekend en durven mensen niet zomaar boeken mee te nemen, maar wees welkom bij Minibieb ’t Zonnetje aan de Myrtillushof 36 7325 VN Apeldoorn”

 

Ben of ken jij iemand met een leuk verhaal over een minibieb? Mail ons en wie weet zijn jouw verhalen binnenkort ook te lezen!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!