Verse witlof en kool in ACEC van Ingrid en Albert Jan van der Krol

Vrijdag 7 juli 2017

Door David Levie

Met ingang van zaterdag 8 juli is er in ACEC een zomerexpositie met beeldende kunstenaars, fotografen en ontwerpers uit Apeldoorn. De zesde thema-expositie op rij staat in het teken van ’eten en drinken in de kunst’ en heeft de titel de Smaak van Apeldoorn meegekregen.

Ingrid van der Krol is vooral bekend als portretschilder. Ze kan dat ook in de stijl van de zeventiende-eeuwse meesters. Menigeen herinnert zich haar schilderijen in de etalage van juwelier Van Hell. Daaruit bleek dat ze de kunst goed heeft afgekeken van een grootheid als Rembrandt. In ACEC laat ze zich van een andere kant zien.
Ze heeft zich met haar stillevens waarin groenten een belangrijke rol spelen op een traditionele wijze gehouden aan het thema. Haar echtgenoot Albert Jan heeft zich met zijn foto’s bij haar kleine werken aangepast. ,,Om blijk te geven van een harmonieus huwelijk.’’, zegt hij met een lach.
In een vorig leven was Ingrid van der Krol fysiotherapeut en ondernemer. Sinds 2013, na een intensieve studie in Amsterdam en na talloze masterclasses, wijdt ze zich geheel aan de schilderkunst. Professioneel. Daarnaast werkt ze met haar illustraties mee aan een kinderboek. Fantasiebeesten, ,,Dat vergt een ander soort denken’’, zegt ze.
Ze maakt als portretschilder een vergelijking met haar stillevens. ,,Een portret schilderen is intenser. Je moet voortdurend de blik in de gaten houden van degenen die je portretteert. Maar als je vordert met je stilleven, dan komt ook dat tot leven. In de zin van iets uitstralen. Je mag dat karakter noemen. Het is meer dan zo maar iets naschilderen.’’
Echtgenoot Albert Jan is bedrijfskundige. Fotograferen is zijn grote hobby. Op vakantie wil dat nog wel eens uit de hand lopen. Dan heeft hij slechts oog voor zijn omgeving. Zijn ogen zoeken en vinden. ,,Eenmaal thuis staat er of de foto’s weinig familie’’, zegt hij met een lach. ,,Wel oude deuren en afgebladerde luiken. Vakantie, prima, zolang er maar iets te fotograferen is.’’

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

ACEC

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!