Voordeur

Vrijdag 10 augustus 2012

Door Geert Westra

Een zuinig deurbelletje, kort maar overtuigend. Vier mannen met bivakmuts, zonnebril en handschoentjes aan. Ik dacht nog, daar zijn ze, de schoorsteenvegers, maar realiseerde me dat het daar inmiddels te laat voor was. Het was een gewone zaterdagavond, elf uur en de temperatuur voor de tijd van het jaar alleszins redelijk. Er stonden overvallers bij de voordeur en ze vroegen beleefd of ze binnen mochten komen. Met een subtiele buiging en een schoorvoetend ‘kom gerust binnen’ opende ik de voordeur. Een van de overvallers vroeg: ‘Is het bezwaarlijk als we onze zonnebril ophouden, dat maakt het werken een stuk prettiger.’

Ik maakte geen bezwaar, want sinds kort weet ik dat rustig toekijken bij een overval het beste is. Gewoon de situatie accepteren, dat is volgens de politie de juiste strategie. Een van de overvallers keek schichtig om zich heen, ik vroeg: ‘je eerste overval?’ Hij knikte. ‘Kom op, man’, zei ik, ‘je zult zien dat het mee valt.’ Inmiddels stonden we in de woonkamer. ‘Eerst een kopje koffie’, vroeg ik, ‘of zijn jullie al toe aan wat sterkers? ‘Laten we maar gelijk aan het werk gaan,’ merkte de baas van de overvallers op. ‘Oké,’ zei ik, terwijl ik op mijn favoriete stoel ging zitten. ‘Waar willen jullie beginnen, in de slaapkamer?’. ‘Wat kan en mag worden meegenomen?’, vroeg een van de overvallers. ‘Alles…., wat jullie willen, maar veel waarde heeft het niet!’, zei ik’.

Ze namen er de tijd voor, de vluchtauto werd op de oprit geparkeerd en een behulpzame steekwagen uitgeladen. Het ‘overvallen en inpakken’ kon beginnen. In de tussentijd vermaakte ik me met het kijken naar een ingelaste uitzending van “Knevel en Van den Brink’ met als thema ‘de redzame burger en hulp bieden aan de buren’. De overvallers namen ondertussen het inpakken uitzonderlijk serieus, voor de magnetron en de koelkast noppenfolie, voor mijn computer een op maat gemaakte doos en voor mijn planten een aantal, bij een vorige overval buit gemaakte, veilingkisten. Ik dacht, zie je wel, het valt enorm mee, het stelt niets voor zo’n overval. Maar dan moet je wel berustend toekijken en hopen dat ‘Knevel en Van den Brink’ een thema uitzending verzorgen op de televisie.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!