Voorlopig geen belevingsvlucht boven Apeldoorn

Zaterdag 20 januari 2018

Door Daniel van Harmelen

Daniel van Harmelen

Het plan van raadslid Wim Willems (Lokaal Apeldoorn) om een belevingsvlucht over Apeldoorn te laten vliegen is van de baan. Volgens de KLM is het technisch moeilijk te realiseren. Het raadslid deed het voorstel in de Apeldoornse gemeenteraad en overlegt sindsdien met het ministerie. Ook wethouder Detlev Cziesso houdt een vinger aan de pols bij zijn Haagse evenknie.

Lokaal Apeldoorn wil met de vlucht dat Apeldoorners zelf kunnen beleven hoeveel herrie vliegtuigen uit Lelystad maken als ze boven Apeldoorn opstijgen. Apeldoorn krijgt, als de huidige plannen doorgaan, te maken met frequent opstijgende vliegtuigen vanaf vliegveld Lelystad. In Apeldoorn bestaan ernstige zorgen over de geluidsoverlast, blijkt onder meer uit de petitie van Red de Veluwe die al meer dan 30.000 keer getekend is.

Een al geplande vlucht van Schiphol naar Twente Airport van een Boeing 747 zou daarvoor de uitkomst zijn: Die kwam immers over Apeldoorn heen, en hoefde praktisch gezien alleen maar een stuk lager te vliegen. Dat klínkt makkelijker dan het is. De KLM zet de voet dwars, vooral om technische bezwaren. De luidruchtige Boeing 747 vliegt wel nog steeds over Apeldoorn heen, maar niet op de hoogte die Willems voor ogen had.

Daarnaast is de 747 is niet representatief voor de vluchten die vanaf Lelystad vertrekken en over Apeldoorn heen komen, onder andere omdat de Boeing bijzonder luidruchtig zou zijn. Zo krijgen Apeldoorners geen eerlijk beeld van wat hen te wachten staat als de plannen voor vliegveld Lelystad doorzetten.

De vogel is nog niet gevlogen

Toch geven zowel Willems als wethouder Cziesso niet op. Volgens Willems heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hem de dag na zijn voorstel in de gemeenteraad opgebeld. ,,Zij hebben aangegeven het verzoek van een belevingsvlucht te begrijpen en hebben voorgesteld om hiervoor een voorstel neer te leggen bij de minister.”

Al in december beloofde minister Cora Van Nieuwenhuizen mee te willen werken aan een belevingsvlucht, die volgens haar zo waarheidsgetrouw mogelijk moet zijn. Daarin spelen onder andere het weer, de juiste plek en uiteraard het type vliegtuig een rol. Van Nieuwenhuizen wil dat ,,samen met bewoners doen”,  zegt ze in een antwoord op vragen van Kamerlid Eppo Bruins (ChristenUnie).

Volgens Cziesso houdt de minister nog wel even een slag om de arm. ,,Eerst moet er duidelijkheid komen over waar de vliegroutes definitief komen te liggen, pas dan heeft een belevingsvlucht zin”,  was volgens Cziesso de reactie van Van Nieuwenhuizen.

In beweging

,,Zodra er meer bekend is over waar de vliegroutes komen zullen wij als gemeente Apeldoorn inzetten op een belevingsvlucht. En niet alleen wij: Meer gemeentes die straks onder de vliegroutes liggen willen zo’n belevingsvlucht, zoals Ede en Epe”, vult Cziesso aan.

,,De vlucht zoals wij hem wilden gaat dus niet door, maar positief effect is wel dat we Den Haag in beweging hebben gekregen”, zegt Willems erover.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!